Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Manlig vänskap är mer än pepparsås

Foto: OLLE SPORRONG

Nytt avsnitt av ”Två män i en podd”! Herrarna Daniel Sjölin och Eric Schüldt har vänliga röster, lyssnar fint på varandra, ger gensvar, blottar sina brister och tar emot den andres. 

Men under ytan tilltar tjuvnypen och samtalet antar alltmer groteska former.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Alla mediemän älskar varandra på samma sätt, men hatar gör de på sitt eget. För första gången har Eric Schüldt och Daniel Sjölin umgåtts privat, utan att producenten Joakim Rydström var med som förkläde. De åt middag, beställde exakt samma sak och drack lika mycket vin. Det blev för mycket. 

– Du drack som en kamel! säger Eric Schüldt. Jag somnade i framstupa sidoläge på soffan hemma. 

– Men det var ju inte så att jag direkt trugade dig och var den som hojtade på hovmästaren, menar Daniel Sjölin. När jag skulle bryta upp ville du ha ett glas till.

Senare på natten bröt han dock ihop i ett desperat försök att hålla självhatet stången.

Båda åt pepparbiff och för Eric Schüldt blev den här intimiteten för stor, han behövde skölja ner nervositeten. Daniel Sjölin menar att han behövde skölja ner att han just före tätatäten fått avslag på ännu en stipendieansökan och för allt i världen inte ville förstöra middagen med sitt författargnäll. Senare på natten bröt han dock ihop i ett desperat försök att hålla självhatet stången.

– Du måste erkänna din självupptagenhet, säger Eric Schüldt. Bara så kan du bli fri från din demon.

– Är du verkligen ute efter att förstå människor du intervjuar, säger Daniel Sjölin. Eller är det uppblandat av en ilska som gör att du vill göra dem mindre än dig?

Nu undrar ni kanske hur de hamnade i en sån öppen konflikt? För att den inte är öppen! Den är insmord i uppriktig välvilja. Den filtreras genom samtal om att vara metoo-offer, inbillningssjuk, pank, nojig över att vara passé, blockerad och annat som stackars mediemän kan råka ut för. Fint på ytan, men på djupet försöker demonerna i deras hjärtan få den andre att se ut som alkoholist eller lida av mindervärdeskomplex, och i stället framställa sig själv som offer eller bara fylld av oförställd kärlek.

Voj voj, manlig vänskap är så mycket mer än bara pepparsås. Och ändå… kanske inte.


https://embed.radioplay.io?id=101365&country_iso=se

Sagt om "Två män i en podd"

Tv-profilen Lotta Lundgren: Tycker att Daniel Sjölin är Sveriges bästa och roligaste människa just nu. Rekommenderar starkt hans och Eric Schüldts utmärkta ”Två män i en podd”

• Sara Ödmark på Tv-dags: Dynamiken mellan Eric Schüldt och Daniel Sjölin är trollbindande.

• Alexander Dominici i SvD Kultur: Navelskådande? Definitivt! Men det här är också ett brutalt ärligt och bitvis smärtsamt samtal om pretentioner och det manliga konstnärsegot.
”Risken att dö hade varit större i ett annat land”

KULTURKRIGET. Är det rimligt att än en gång anpassa det vardagliga samhällslivet efter covid-19? Skulle inte vaccinen rädda oss? Det diskuterar journalisterna och författarna Johan Anderberg och Lisa Bjurwald i nya avsnittet av ”Kulturkriget”.