Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Manlig regissör erbjöd Josefin jobb och sex

Skådespelerskan Josefin Ljungman och jobberbjudandet från den manliga regissören.Foto: Privat

Skådespelaren Josefin Ljungman fick ett jobberbjudande från en manlig regissör.

Men förslaget innebar bland annat att hon skulle spela naken – dessutom berättade regissören att han ville ha sex med henne.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Föreställ dig följande: Du är en etablerad skådespelare med flera stora roller bakom dig. En dag får du ett meddelande på Facebook från en manlig regissör. Först verkar det röra sig om ett jobberbjudande – förvisso av tveksam karaktär – men så avslutas meddelandet med följande parentes:

(Jag har alltid velat slicka dig. Helst bakifrån. 69:an. Och då syns du ju verkligen inte.)

Hör du ekot från de vittnesmål som skådespelarna Harriet Andersson och Inga Landgré lämnade i Kulturnytt i vintras (12/1)? Skillnaden är att här har prolongationssoffan bytts ut mot sociala medier.

Skådespelaren Josefin Ljungman, som bland annat synts i "Himlen är oskyldigt blå" och "Mig älskar ingen", valde att publicera en anonymiserad version av meddelandet på sin Facebooksida som en motreaktion mot den tystnadskultur som länge fått branschen att tiga still om liknande kränkningar.

– Jag vet i alla fall en tjej till som har fått samma brev. Nu är jag 33 år och har varit med om jättemycket sådant här, men vad händer om han kontaktar en yngre tjej som inte har samma stöd runt sig? Det är inte alltid lätt eller självklart att våga säga nej om man är ny eller vill få in en fot i branschen.

 

Sedan hon la upp bilden har flera kolleger uttryck sitt stöd. Moa Gammel som nyss syntes i "Jordskott" skriver "En vanlig dag i en kvinnlig skådespelerskas liv". 2010 gjorde Sveriges Radio en stor undersökning om sexuella trakasserier mot kvinnliga skådespelare. Nästan varannan uppgav att de utsatts för kränkningar i en eller annan form.

– Det sorgliga är att jag inte blev så upprörd. Jag kände mer att "Jaha, där var en till". Det finns så många minnen av liknande situationer, säger Josefin Ljungman.

Hon tog direkt kontakt med regissören och frågade om hans konto hade blivit kapat, men personen förklarade att det var han själv som stod bakom erbjudandet.

– Sådant här vill man ju inte tro om någon. Min väninna fick veta att hon var en "Moder Teresa" när hon sa ifrån. Vi blev även kallade förnumstiga och högfärdiga.

– Att jag gick ut med det här handlar inte om att jag vill sätta dit en viss person. Det har funnits en tystnadskultur kring sexuella trakasserier i branschen. Jag tycker att det är viktigt att det kommer fram i ljuset, avslutar hon.