Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Många ser att det har gått över gränsen"

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Jonas Gardell.
Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Foto: Eric Risberg / AP TT NYHETSBYRÅN

Om inte Facebook klarar av att ta ansvar för innehållet på sajten kan det bli aktuellt med tvingande åtgärder.

Det säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) efter Jonas Gardells öppna brev.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Författaren och Expressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell satte fingret på två akuta frågor med sitt öppna brev till Facebooks vd Mark Zuckerberg (Expressen 30/11).

Om inte Facebook tar ansvar för innehållet som publiceras på sajten, vem ska då göra det? Och hur påverkas samhällsbygget när falska nyheter plötsligt kan nå miljontals läsare?

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) läste Gardells text "med stor behållning". Hon medger att det finns flera utmaningar med det snabbföränderliga medielandskapet.

– Det är odiskutabelt så att Facebook har ett stort ansvar för sin produkt och sin plattform. Det har ett ansvar för allt det fantastiska som finns, men också för det hat och de lögner som sprids där, säger hon.


LÄS MER: Lögnerna på Facebook hotar hela samhällsbygget

Bjuder in Facebook

I sitt brev efterlyser Jonas Gardell en ansvarig utgivare hos Facebook, någon som kan ställas till svars för det som publiceras. Dessutom hoppas han att den svenska hatbrottslagstiftningen ska börja tillämpas hårdare.

Den linjen verkar även gälla i Rosenbad.

– Justitieminister Morgan Johansson tog emot en utredning för en tid sen där hatbrottsdefinitionen bland annat föreslås omfatta transpersoner, som är en särskilt utsatt grupp i dag. Och bara för någon vecka sedan presenterade regeringen en handlingsplan om hur vi ska stävja rasism och främlingsfientlighet, säger Alice Bah Kuhnke och fortsätter:

– Jag ska också bjuda in Facebook i Sverige för att prata om hur vi kan arbeta framöver. Jag är övertygad om att de inte vill vara en arena för hot, hat och falska nyheter.


IN ENGLISH: An open letter to Facebook CEO Mark Zuckerberg

Agerar mot hatet

Hur ser du på oron som Gardell ger uttryck för, att "verkligheten håller på att lösas upp"? 

– Jag kan förstå den, men samtidigt ser jag att det politiskt på ministernivå finns en mer intensiv debatt om de här frågorna än någonsin tidigare. Det är många som ser att det har gått över gränsen, men vi vill ju alla att förändringsarbetet ska ske frivilligt. Om det inte lyckas är vi många regeringar och ministrar i Norden som är beredda att ta nästa steg.

Vad innebär "nästa steg"?

– Nästa steg skulle vara att ta fram tvingande åtgärder. Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi har vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

Brevet i 5 punkter

■ Genom att vägra ta ansvar för sitt innehåll har Facebook bidragit till en värld där lögnen börjar segra över sanningen.

■ Bland annat fick falska nyheter stor spridning under det amerikanska presidentvalet. Påven påstods till exempel ha gett sitt stöd till Donald Trump, vilket inte stämde.

■ I vissa länder, som Tyskland och Frankrike är det ett lagbrott att ljuga om exempelvis Förintelsen. Gardell skriver att han hoppas att den svenska hatlagstiftningen ska börjas tillämpas hårdare för att sätta press på Facebook.

■ Jonas Gardell skriver att om inte Facebook, Google och de andra nätjättarna börjar ta sitt publicistiska ansvar är hela den västerländska demokratin hotad.

■ Han föreslår bland annat att Facebook tillsätter en ansvarig utgivare, någon som man kan ställa till svars för det som publiceras.