Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURESKulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Jonas Gardell. Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅNJonas Gardell. Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Gardell. Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Eric Risberg / AP TT NYHETSBYRÅNFacebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Eric Risberg / AP TT NYHETSBYRÅN
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Eric Risberg / AP TT NYHETSBYRÅN

"Många ser att det har gått över gränsen"

Publicerad

Om inte Facebook klarar av att ta ansvar för innehållet på sajten kan det bli aktuellt med tvingande åtgärder.

Det säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) efter Jonas Gardells öppna brev.

Författaren och Expressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell satte fingret på två akuta frågor med sitt öppna brev till Facebooks vd Mark Zuckerberg (Expressen 30/11).

Om inte Facebook tar ansvar för innehållet som publiceras på sajten, vem ska då göra det? Och hur påverkas samhällsbygget när falska nyheter plötsligt kan nå miljontals läsare?

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) läste Gardells text "med stor behållning". Hon medger att det finns flera utmaningar med det snabbföränderliga medielandskapet.

– Det är odiskutabelt så att Facebook har ett stort ansvar för sin produkt och sin plattform. Det har ett ansvar för allt det fantastiska som finns, men också för det hat och de lögner som sprids där, säger hon.

 

LÄS MER: Lögnerna på Facebook hotar hela samhällsbygget

Bjuder in Facebook

I sitt brev efterlyser Jonas Gardell en ansvarig utgivare hos Facebook, någon som kan ställas till svars för det som publiceras. Dessutom hoppas han att den svenska hatbrottslagstiftningen ska börja tillämpas hårdare.

Den linjen verkar även gälla i Rosenbad.

– Justitieminister Morgan Johansson tog emot en utredning för en tid sen där hatbrottsdefinitionen bland annat föreslås omfatta transpersoner, som är en särskilt utsatt grupp i dag. Och bara för någon vecka sedan presenterade regeringen en handlingsplan om hur vi ska stävja rasism och främlingsfientlighet, säger Alice Bah Kuhnke och fortsätter:

– Jag ska också bjuda in Facebook i Sverige för att prata om hur vi kan arbeta framöver. Jag är övertygad om att de inte vill vara en arena för hot, hat och falska nyheter.

 

IN ENGLISH: An open letter to Facebook CEO Mark Zuckerberg

Agerar mot hatet

Hur ser du på oron som Gardell ger uttryck för, att "verkligheten håller på att lösas upp"?

– Jag kan förstå den, men samtidigt ser jag att det politiskt på ministernivå finns en mer intensiv debatt om de här frågorna än någonsin tidigare. Det är många som ser att det har gått över gränsen, men vi vill ju alla att förändringsarbetet ska ske frivilligt. Om det inte lyckas är vi många regeringar och ministrar i Norden som är beredda att ta nästa steg.

Vad innebär "nästa steg"?

– Nästa steg skulle vara att ta fram tvingande åtgärder. Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi har vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag