Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man behöver inte begripa allt för att förstå storheten

Sören Bondeson är aktuell med diktsamlingen ”Avdelning 11D: Universum”.
Foto: Jan-Ake Eriksson / Ordfront förlag
Nina Lekander.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN TT NYHETSBYRÅN

Sören Bondesons diktsamling ”Avdelning 11D: Universum” utspelar sig på ett äldreboende.

Nina Lekander finner poesi som kombinerar fysik och kemi med antiflum och absurdism.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Sören Bondeson är en yvig, mångsidig och listig författare; tillika skrivlärare för framför allt deckaraspiranter. Hans egen spionthriller ”Lögnen är en annan sanning” (2017) minns jag som spännande men stundom något styltig.

Det gäller emellertid inte hans diktsamlingar, där är det smidighet och flera – poetiskt fruktbara – svårigheter som sprakar. I den färska ”Avdelning 11D: Universum” såsom i 2011 års ”En m3 jord”. Vilken rymmer en strof som kunde vara motto för denna nya samling: ”I hela universum är början och slut / oupplösligt sammanflätande. Den här resan / är skriven av atomer ordnade av tvång.”

Foto: Ordfront förlag

”Avdelning 11D” inleds med ”laudes 1” (laudes som lovsånger eller morgonbön). Flera dikter senare följda av ”prim”, en sen morgonbön, samtidigt som man kan komma att tänka på de närapå magiska primtalen. Sedan kommer sviten ”ters”, och jag wikiciterar: ”Tersen finns liksom sexten i två varianter: stor och liten. Liten ters definierar molltonalitet, medan stor definierar dur.”

Javisst, här pendlas det fram och tillbaka mellan moll och dur. Vi får till att börja med veta att ”Utan tvivel är den här platsen / ett äldreboende.” Men icke att det poetiska och påstått senila jaget nöjer sig med ”Lukten från pisset” och ”de dödas / fingeravtryck på väggarna”. Enär ”utanför det här rummet / finns kvantvärlden överallt / dold i det minsta möjliga”. Och från detta mikrokosmos till ”ljus, galaxer och universum”.

För oss som inte är haj på fysik är snårigt ofta bara förnamnet, men efternamnet är alltid vackert.

Bondeson dribblar alltså som en annan Leibnitz mellan smått och stort, men författarens monader är inte fönsterlösa som filosofens. Emellertid speglar de sig i varandra. Allt det där som påstås evighetsexistera – mikrober, atomer, gluoner, ”gepider, krickelidick och annat grus” et cetera – oss arma människosjälar förutan.

För oss som inte är haj på fysik är snårigt ofta bara förnamnet, men efternamnet är alltid vackert. Eller galghumoristiskt, månne en nödvändighet för att stå ut på ett demensboende där en före detta datatekniker ropar hallå i korridoren (”Alltid detta hallå / som bor i alla nervsystem.” För även om ens hjärnas ”omkopplingsstation är halvrutten” ger rymdens såväl ljus som mörker och fotoner och kvarkar någon sorts tröst. Så den annalkande människodöden är blott en observation i jordelivets förnimmelse, ”ungefär som snöglopp / en tidig morgon i november”.

Dikterna slingrar sig mellan det konkreta och abstrakta, låter både modernistisk och uråldrig, kombinerar fysik och kemi med antiflum och absurdism i en naturvetenskapligt perverterad fläta.

Det är egenartat. Men härligt när poeten både vinkar till Newton och Einstein och till en av poesins vanligaste fåglar: kråkan. Den består ju också av elementarpartiklar och alstrar kanske även (det finns gränser för vad jag inte förstår) den poetomagnetiska strålning som ”Avdelning 11D” verkligen avger. Man behöver inte begripa att det finns elva dimensioner för att dimmigt men bestämt förstå att detta är finemang.

LYRIK

SÖREN BONDESON

Avdelning 11D: Universum

Ordfront, 133 s.


Nina Lekander är författare och medarbetare på Expressens kultursida.Lunch med Montelius - ”Musiker är det vackraste yrket”

https://embed.radioplay.io?id=86866&country_iso=se

Så blir kultur en studie i meningslöshet, därför läser man Knausgård och därför är musiker det vackraste yrket. Dessutom: Kristina Lugns hemliga last. Expressens matiga kulturpodd med Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och redaktör Gunilla Brodrej.