Foto: Maria Hansson
 Foto: Maria Hansson

Malte Persson:"Ett snäpp upp på narcissistskalan är att ha ett eget litterärt sällskap."

Publicerad
Uppdaterad
Bokmässan på lördagen är en väldig månghövdad Leviathan som vältrar sig genom utställningshallarna. Ett montermonster vars kö-tentakler sträcker sig långt ut i det äktgöteborgska regnvädret. Det kan inte vara detta som Karl Ove Knausgård talar om när han talar om att känna sig liten inför litteraturen. Fast på något sätt hänger väl det ena samman med det andra.
Knausgård hinner tala om en hel del annat också, under ett välbesökt förmiddagsseminarium. Om babyrytmik och den manliga blicken. Om sig själv som sin egen försökskanin. Om den - mycket bra - frågan om vad som skiljer en åsikt från en känsla. Om vad som skiljer hans självutlämnande från det hos Lars Norén.
"Du är snällare än Norén", säger utfrågaren. "Nej, jag är bara lite mer kalkylerande", svarar Knausgård.
Självbekännares självcensur är något som Ulf Karl Olov Nilsson talar om på sitt seminarium tillsammans med Caroline af Ugglas, som han skrivit en konceptuell metaterapeutisk poesisjälvhjälpssjälvbiografi (eller något ditåt) tillsammans med. UKON menar att det är samma instanser som både uppmuntrar bekännelsen och bestämmer vad som är rätt sorts sanning - under medeltiden kyrkan, i våra dagar massmedia.
Det populäraste massmediet för folk som vill tala om sig själva på bokmässan är dessvärre en rejäl högtalaranläggning. Fast ett snäpp upp på narcissistskalan är att ha ett eget litterärt sällskap. Jan Myrdal-sällskapets monter pryds av ett stort och många små idolporträtt av den lille store ledaren.
Mitt starkaste minne av denna bokmässa kommer nog ändå att förbli fotot som jag fick se av en viss både folkkär och uppburen författare iförd kaninöron från Liseberg. Huruvida de är att betrakta som försökskaninöron vet jag inte. Men somliga är i alla fall stora nog att inte behöva ta sig själva fullständigt på allvar.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag