Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malte Persson

Klimatdiktaturen är årets mesta pseudodebatt

Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog står främst på Miljöpartiets lista till nästa års Europaparlamentsval.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malte Persson.Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN


Varje liberal som hyllat tillväxten som fattigdomsbekämpning har därmed också hyllat kinesiska kolkraftverk.
Malte Persson tycker debatten om klimatdiktatur är poänglös.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | KLIMAT. Bör en global klimatdiktatur införas? Ja? Nej? Välkommen till årets mest poänglösa politiska pseudodebatt. Förslag om klimatdiktatur kan vara skrivbordsspekulationer à la Torbjörn Tännsjö (DN 28/11) eller provokationer som ska illustrera hur stort och svårlöst hotet faktiskt är (så kan man med lite välvilja tolka miljöpartisten Pär Holmgrens klumpigheter).

Jag har själv förut jämfört med Adam Smiths påpekanden om demokratiers oförmåga att avskaffa slaveriet. Att Smith var ärlig nog att erkänna detta gör honom knappast till antidemokrat.

Men varför diktatur är dåligt vet nästan alla. Och ett skäl till att det är dumt att önska sig diktatur ens retoriskt är att debatten då (likt Amanda Sokolnickis svar i DN) kommer att kretsa kring denna hypotetiska fantasifiende, snarare än det verkliga hot den är ett svar på.

Mattias Svensson förklarar väl i en artikel hos Timbro varför diktaturer hanterar miljön illa. Så även Kina, trots satsningar på solpaneler. Problemet är bara att Svensson får det att låta som att det är en större fara för demokratin att enstaka miljödebattörer fjäskar för Kina än att västvärldens alla storföretag gör det.

 

LÄS MER – MALTE PERSSON: Klimathotet väcker samma frågor som slaveriet 

Diktaturens kolkraftverk

Varje liberal som hyllar att marknaden de senaste decennierna minskat världens fattigdom hyllar också, de facto, den kinesiska diktaturens kolkraftverk. Och att säga att koldioxidutsläppen minskat mer i demokratier än i diktaturer är meningslöst om man inte tar hänsyn till att demokratierna samtidigt, tack vare en liberaliserad världsmarknad, kunnat flytta sin egen industri till dessa diktaturer.

Denna globalisering har dessutom minskat nationalstaternas möjlighet att kräva ansvar av företagen, och därmed bidragit till att försvaga demokratierna till den populistiska bristningsgränsen. Samtidigt som det ju är sant att den globala fattigdomen har minskat kraftigt. 

Så visst, jag fattar att det är enklare för alla att prata om en osannolik fantasidiktatur i stället.

 

Malte Persson är författare, litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Till dikten".