Bob Dylan. Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNBob Dylan. Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Bob Dylan. Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen. Foto: ROGER VIKSTRÖMFredrik Virtanen. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Fredrik Virtanen. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Malte Persson

Får bara fans ha en åsikt om Bob Dylan?

Publicerad

Malte Persson har tröttnat på en osund debatt om Nobelpristagaren.

Val av Nobelpristagare i litteratur möts ofta av orimligt enhälliga hyllningar. Men vissa – som Jelinek – har också kritiserats hårt. Det skulle vara både märkligt och osunt om ett val som det av Bob Dylan inte orsakade debatt. 

Ofläckad entusiasm är dock vad dylanianerna krävt. Ingen får förolämpa profeten! Senast var Fredrik Virtanen (Aftonbladet 18/6) helt rasande över att någon vågat kritisera den ofelbare. Helt i linje med en blind auktoritetstro menade han att kritik möjligen kunnat accepteras från någon som själv var känd, men ingen annan.

Men konfliktlinjen går knappast mellan känd och okänd. Inte heller mellan fin- och folkkultur. Tendensen är snarare att de flesta över en viss ålder (40? 45? 50?) är entusiastiska, vare sig de är litteraturprofessorer eller nöjesjournalister. Medan yngre är skeptiska, även när de gillar Dylan. Kanske för att de anar att akademien mindre belönat en person än en representant för en generation.  

När Dylan först verkade ignorera priset hyllade otaliga fans det som genialt och kongenialt med hans outsiderhållning. När Dylan å andra sidan gjorde sin plikt och levererade ett slappt och halvplagierat föredrag strax före deadline, då utropades det också till mästerverk. 

 

LÄS MER: Bob Dylan kan ha plagierat sin Nobelföreläsning

 

Och tydligen rådde alls ingen motsättning mellan dessa båda hållningar. Och den som säger emot avfärdas som oinsatt. 

Att Svenska Akademiens egna ganska tafatta motiveringar av Dylans storhet inte heller tydde på total insatthet ansåg däremot färre vara ett problem. Och följande gäller inte bara Dylan: om endast den som ägnat årtionden åt en artists hela produktion får vara kritisk, kommer ingen vara kritisk – eftersom en sådan person per definition är ett fan. 

Vad man än tycker om att gränsen mellan finkultur och popkultur upplöses, så är det olyckligt om man samtidigt upplöser gränsen mellan kritiker och fans. Ytliga avfärdanden av konstnärsskap är förvisso aldrig önskvärda. Men religiös lojalitet knappast bättre.  

 

Malte Persson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Om Ofissim".

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag