Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malte Persson

Får bara fans ha en åsikt om Bob Dylan?

Bob Dylan.Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Malte Persson har tröttnat på en osund debatt om Nobelpristagaren.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Val av Nobelpristagare i litteratur möts ofta av orimligt enhälliga hyllningar. Men vissa – som Jelinek – har också kritiserats hårt. Det skulle vara både märkligt och osunt om ett val som det av Bob Dylan inte orsakade debatt. 

Ofläckad entusiasm är dock vad dylanianerna krävt. Ingen får förolämpa profeten! Senast var Fredrik Virtanen (Aftonbladet 18/6) helt rasande över att någon vågat kritisera den ofelbare. Helt i linje med en blind auktoritetstro menade han att kritik möjligen kunnat accepteras från någon som själv var känd, men ingen annan.

Men konfliktlinjen går knappast mellan känd och okänd. Inte heller mellan fin- och folkkultur. Tendensen är snarare att de flesta över en viss ålder (40? 45? 50?) är entusiastiska, vare sig de är litteraturprofessorer eller nöjesjournalister. Medan yngre är skeptiska, även när de gillar Dylan. Kanske för att de anar att akademien mindre belönat en person än en representant för en generation.  

När Dylan först verkade ignorera priset hyllade otaliga fans det som genialt och kongenialt med hans outsiderhållning. När Dylan å andra sidan gjorde sin plikt och levererade ett slappt och halvplagierat föredrag strax före deadline, då utropades det också till mästerverk. 

 

LÄS MER: Bob Dylan kan ha plagierat sin Nobelföreläsning

 

Och tydligen rådde alls ingen motsättning mellan dessa båda hållningar. Och den som säger emot avfärdas som oinsatt. 

Att Svenska Akademiens egna ganska tafatta motiveringar av Dylans storhet inte heller tydde på total insatthet ansåg däremot färre vara ett problem. Och följande gäller inte bara Dylan: om endast den som ägnat årtionden åt en artists hela produktion får vara kritisk, kommer ingen vara kritisk – eftersom en sådan person per definition är ett fan. 

Vad man än tycker om att gränsen mellan finkultur och popkultur upplöses, så är det olyckligt om man samtidigt upplöser gränsen mellan kritiker och fans. Ytliga avfärdanden av konstnärsskap är förvisso aldrig önskvärda. Men religiös lojalitet knappast bättre.  

 

Malte Persson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Om Ofissim".