Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malte Persson

Därför är Hakelius kritisk till "aktivism"

Johan Hakelius.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Negra Efendic, reporter på SvD och författare till "Jag var precis som du".Foto: Sofia Runarsdotter
Malte Persson, medarbetare på Expressens kultursida och författare.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Malte Persson om att det är skillnad på rättssäkerhet och rättssäkerhet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | RÄTTSSÄKERHET. "Rättssäkerhet" är ett ord i ropet. Beslut om ensamkommande kritiseras för att inte vara rättsäkra, bland annat då metoden för åldersbedömning visat sig vara vetenskapligt dubiös. Behandlingen av våldtäktsanklagade män i spåren efter metoo kritiseras också för att inte vara rättssäker.

I båda fallen fattas beslut som avgör en individs framtid. I båda fallen finns det lagar att följa. I båda fallen också en förändrad opinions åsikt om vilka utfall som är önskvärda.

Föga förvånande är det ändå sällan samma personer som engagerar sig för asylsökandes respektive våldtäktsanklagades rättssäkerhet. 

Rättsäkerhet åberopas gärna som ett neutralt värde, men i situationer där det stöder en slutsats man önskar sig även av andra skäl. Som när majoriteten i Svenska Akademien, där man annars brukat värna sitt gustavianska godtycke, anförde det i vad Horace Engdahl nyligen mer korrekt beskrev som en ”maktkamp” (SVT 4/12).

Men rättsäkerhet är bara neutralt om alla är helt överens om vad det är. Och det är alla inte. Som Isobel Hadley-Kamptz påminde i Expressen häromdagen är vår rättstradition till exempel utformad mer i enlighet med mäns rättskänsla än kvinnors. 

Hakelius påstående

Att ingen oskyldig ska dömas låter sig sägas, men det har aldrig funnits något rättssystem utan oskyldiga dömda. Det sker alltid avvägningar. Hur många våldtäktsmän ska få gå fria för att en oskyldig inte ska bli dömd? Hur många vuxna asylsökande ska få stanna för att inte ett barn ska skickas tillbaka?

Det är utifrån en realism på gränsen till cynism, tror jag, som man måste förstå Johan Hakelius påstående att Negra Efendics avslöjanden om åldersbedömning i SvD är "aktivism". Man skulle annars kunna tro att frågan om rätt och fel i detta fall var ovanligt vetenskapligt avgörbar. Det vill säga: antingen stämmer den medicinska och matematiska expertisens kritik, eller så stämmer den inte. Bara en förhärdad postmodernist skulle hävda något annat.

Konservativ realism

Men för Hakelius handlar det ändå om två likvärdiga sidors olika "syn på" saken. Om den ena kräver korrekt vetenskap och juridik, bör den andras position bli ungefär denna: vi vill eller måste utvisa fler, och då är dålig vetenskap faktiskt bättre än bra vetenskap. Och det tror jag är en sann bild av konflikten, även om den sällan formuleras just så.

Det är sällan fel att ställa sig upp till försvar för en konventionellt definierad rättssäkerhet. I synnerhet inte i ett nykonservativt samhällsklimat där många i sin iver över "hårdare tag" ständigt vill ge polis och åklagare nya rättigheter på de anklagades bekostnad.

Men det hindrar inte att den konservativa realismen är något viktigt på spåren: nämligen att rättspolitik mindre handlar om att uppnå rättvisa, än om att utforma orättvisorna så att de blir så uthärdliga som möjligt. Och att det som är uthärdligt för en inte nödvändigtvis är det för en annan.

 

Malte Persson är författare, litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Till dikten".

 

I tv-spelaren visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Det gästas av Jan Guillou och Martina Montelius som diskuterar metoo och domen mot Arnault. Programmet finns också som podcast.

 

LÄS MER – Malte Persson: Gud är inte liberal, Joel Halldorf!