Malou von Sivers. Foto: PATRICIA REYES / NORSTEDTSMalou von Sivers. Foto: PATRICIA REYES / NORSTEDTS
Malou von Sivers. Foto: PATRICIA REYES / NORSTEDTS
Ulf Olsson. Foto: BJÖRN DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITETUlf Olsson. Foto: BJÖRN DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET
Ulf Olsson. Foto: BJÖRN DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET
"Mitt hjärtas oro""Mitt hjärtas oro"
"Mitt hjärtas oro"

Malou von Sivers ger mig ingen nåd

Publicerad

Att läsa Malou von Sivers debutroman är som att gå runt i en gammal undermålig svensk film i svartvitt. Ulf Olsson letar förgäves efter mening och gestaltning. 

ROMAN | RECENSION. Chefen tyckte att jag var en lämplig kritiker att skriva om Malou von Sivers debutroman ”Mitt hjärtas oro”. Intet skrivet är mig främmande, svarade jag käckt. 

Jag hade fel. 

Som läsare måste man, säger von Sivers hjältinna, våga gå in i ”det okända rum som en roman kan vara”. Så jag tar mod till mig, och försöker engagera mig i romanens människor och deras göranden. 

Borgerlig roman

Men det rum som von Sivers erbjuder läsaren tycks bara alltför bekant. Detta är den gamla borgerliga romanen avdammad men tyvärr också trivialiserad: kärlek och svek i högreståndsmiljö räcker inte för en roman, ett språk behövs också.

Vilken historia som helst kunde duga, också den om en olyckligt gift men framgångsrik företagare, som träffar ung vacker kvinna. Och om de problem kärleken har att besegra. Men då måste där finnas ett språk tillräckligt starkt för att betvinga trivialiteten i den redan kända historien.

Men här räcker språk inte ens till någon tidsfärg. Att läsa ”Mitt hjärtas oro” är som att se gamla svenska långfilmer: där går artiga stereotyper omkring i svartvitt. 

Hjalmar Söderberg

Samma sak i von Sivers roman: meningslös dialog fyller sidorna, läsaren blir under tiden allt oroligare för om orken skall räcka till att läsa ut romanen. Upphovsmannen till romanens titel, Hjalmar Söderberg, kidnappas för att skänka glans och djup åt kärleksproblemen. Det hjälper inte. 

Motiv värda gestaltning skymtar: ett våld som går i arv, en förlamande stumhet. Men då måste författaren våga gå in i problemen. När von Sivers i stället avslutar med en rejäl kanonad riktad direkt mot tårkanalerna kippar man efter luft. Och nåd. 

Men varken luft eller nåd gives: ”Mitt hjärtas oro” annonseras som första delen i en trilogi.

 

LÄS MER – Ulf Olsson: Orhan Pamuk trampar vatten i nya romanen

 

ROMAN

MALOU VON SIVERS

Mitt hjärtas oro

Norstedts, 315 s.

 

Ulf Olsson är professor i litteraturvetenskap och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Listening for the secret. The Grateful dead and the politics of improvisation".

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag