Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malou von Sivers ger mig ingen nåd

Malou von Sivers.
Foto: PATRICIA REYES / NORSTEDTS
Ulf Olsson.
Foto: BJÖRN DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET
"Mitt hjärtas oro"

Att läsa Malou von Sivers debutroman är som att gå runt i en gammal undermålig svensk film i svartvitt. Ulf Olsson letar förgäves efter mening och gestaltning. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ROMAN | RECENSION. Chefen tyckte att jag var en lämplig kritiker att skriva om Malou von Sivers debutroman ”Mitt hjärtas oro”. Intet skrivet är mig främmande, svarade jag käckt. 

Jag hade fel. 

Som läsare måste man, säger von Sivers hjältinna, våga gå in i ”det okända rum som en roman kan vara”. Så jag tar mod till mig, och försöker engagera mig i romanens människor och deras göranden. 

Borgerlig roman

Men det rum som von Sivers erbjuder läsaren tycks bara alltför bekant. Detta är den gamla borgerliga romanen avdammad men tyvärr också trivialiserad: kärlek och svek i högreståndsmiljö räcker inte för en roman, ett språk behövs också.

Vilken historia som helst kunde duga, också den om en olyckligt gift men framgångsrik företagare, som träffar ung vacker kvinna. Och om de problem kärleken har att besegra. Men då måste där finnas ett språk tillräckligt starkt för att betvinga trivialiteten i den redan kända historien.

Men här räcker språk inte ens till någon tidsfärg. Att läsa ”Mitt hjärtas oro” är som att se gamla svenska långfilmer: där går artiga stereotyper omkring i svartvitt. 

Hjalmar Söderberg

Samma sak i von Sivers roman: meningslös dialog fyller sidorna, läsaren blir under tiden allt oroligare för om orken skall räcka till att läsa ut romanen. Upphovsmannen till romanens titel, Hjalmar Söderberg, kidnappas för att skänka glans och djup åt kärleksproblemen. Det hjälper inte. 

Motiv värda gestaltning skymtar: ett våld som går i arv, en förlamande stumhet. Men då måste författaren våga gå in i problemen. När von Sivers i stället avslutar med en rejäl kanonad riktad direkt mot tårkanalerna kippar man efter luft. Och nåd. 

Men varken luft eller nåd gives: ”Mitt hjärtas oro” annonseras som första delen i en trilogi.


LÄS MER – Ulf Olsson: Orhan Pamuk trampar vatten i nya romanen


ROMAN

MALOU VON SIVERS

Mitt hjärtas oro

Norstedts, 315 s.


Ulf Olsson är professor i litteraturvetenskap och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Listening for the secret. The Grateful dead and the politics of improvisation".