Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Makteliten förstår inte den konservativa vågen

NÄTHÖGERN. Den nya konservativa vågen har föga med konservativa värderingar att göra, menar Anna Björklund.
Foto: MICHAEL BROCHSTEIN / POLARIS POLARIS IMAGES
Anna Björklund är skribent och poddare.
Foto: David Möller.

Det som kallas den konservativa vågen är ett fenomen som vuxit fram på internet.

Anna Björklund ser en politisk vrede som inte omsätts i något konstruktivt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. De som plötsligt dansade yvig cancan framför mejerihyllan i mataffären såg ut som helt vanliga mellanstadieflickor och var nog det. Jag trodde först att showen på något sätt var för oss kunder, som något slags prank, eller uppträdande, ibland sjunger ju barn på gatan för pengar. Men det låg ingen uppochnedvänd mössa på marken framför dem och de verkade inte alls vara intresserade av butikspublikens uppmärksamhet, däremot stod en liten telefon lutad mot mozzarellakylen, kameran riktad uppåt mot deras målmedvetet viftande knän. 

Internet var länge något som pågick lite i smyg i obäddade sovrum och jag sneglar fortfarande över axeln och väljer en tom bakgata när jag vill ta en selfie i dagsljus. Så ogenerad som tiktokinspelningarna på Coop kanske jag aldrig kommer bli. Men närvaron på internet har egentligen länge konkurrerat med vad man gör i sitt kvarter, det offentliga rummet har flyttat. 

Så även debatten. ”En gång i tiden var en femtedel av väljarna partimedlemmar. I dag handlar det om var femtionde”, skrev Andreas Johansson Heinö i DN (5/1) när han försökte förklara varför våra demokratiska representanter känns så trista. Samtidigt som vevandet på Twitter pågår dygnet runt så är återväxten i den riktiga politiken usel. Lokalpolitiker skolkar från sina uppdrag, att bestämma över sina fysiska grannar är ointressant jämfört med att åsiktskriga online.

Men den revolutionära vreden på internet är ingen pålitlig ässja, mer en hastig gräsbrand.

Och allra störst på internet är Sverigedemokraterna. Partiet brukar kritiseras för sina vit makt-rötter, men det som brukar kallas den konservativa vågen är en rörelse född och uppvuxen på www. Det som började på forum bakom svärmorsmardröms-alias blev efter ett tag tillräckligt stort för att mäta sig med makteliten utanför. Sverigedemokraterna mäts som tredje största parti men på internet har de dominerat länge.  

När SVT-chefen Helena Olsson skrev i SvD i julas (17/12-2020) om hur medier och public service ska förhålla sig till den konservativa vågen beskrev hon läget som att det var just konservativa värderingar som vunnit kraft. Men Mattias Karlsson får inte med sig många partimedlemmar på sitt kulturbevarande varpkastande och även om den nya högern irriterar sig på att vänsterliberala värderingar ”tagit över” Svenska kyrkan går de själva sällan på mässa. Skattepolitik och villkor för företagande är inte på dagordningen och de självutnämnt socialkonservativa politikerna är ofta antingen isärflyttade sambor eller överåriga ungkarlar. På internet räcker det med hypotetiska relationer.  

Det är inte många som vill kasta varpa med Mattias Karlsson.
Foto: SVEN LINDWALL

I januari när killarna på internetforumet Reddit började trissa priset på Gamestop-aktien på New York-börsen var det inte bara ett hyss mot mätta finanskatter. De ville inte bara tjäna pengar eller visa att de var smartare än den gamla generationen, utan de ville se dem blöda, på riktigt. Den sortens hat har i många andra historiska sammanhang kunnat kanaliseras politiskt, fångas upp av en ideologi som är mer stringent, en rörelse som är mer konstruktiv. Men den revolutionära vreden på internet är ingen pålitlig ässja, mer en hastig gräsbrand.

När Kapitolium stormades av ytterhögerns militanta falang var det inte med dragna vapen och en erövringsstrategi utan med meme-kompatibla utstyrslar och selfiekameror. Det utspelade sig i verkligheten lika mycket som dansandet vid ostarna, men händelsen var lika konstruerad för efterspelet på internet. Den nya sortens politik har absolut omstörtande ambitioner, men internetanvändarnas uppmärksamhetsspann räcker inte för att bygga en rörelse. I alla fall inte den sortens rörelse demokratin hanterat hittills.


Av Anna Björklund

Anna Björklund är skribent och gör podden ”Café Q”Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=79573&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.