Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Majs, bönor och squash ger en bild av framtiden

Christian Falsnaes, stillbild från verket ”SELF”, 2018.
Foto: Christian Falsnaes
Conny C-A Malmqvist är kritiker på Expressens kultursida.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Hur skapar vi ett hållbart samhälle som respekterar de mänskliga rättigheterna?

Conny C-A Malmqvist söker svar i utställningen Sustainable societies for the future på Malmö konstmuseum.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. ”Where is Malcom Whitney? Where is Stephon Miller? Where is Damani Hennard?” Så fortsätter sida efter sida i en bok med namn på ungdomar som fallit offer för gängkrig och andra blodiga uppgörelser i Chicago 2013-14. Verket är skapat av den amerikanska konstnären Cheryl Pope och när jag bläddrar och räknar antalet namn slutar jag vid hundra. Då har jag bara kommit halvvägs.  

Att ungdomar skjuts ihjäl på öppen gata är knappast förenligt med ”det hållbara samhället”, vilket är temat för utställningen på Malmö konstmuseum. ”Hur skapar vi ett samhälle som respekterar de mänskliga rättigheterna och som hanterar ekosystemet på ett rättvist och långsiktigt sätt?”, lyder frågan som kuratorerna hoppas få svar på. Ingen lätt uppgift för de 24 amerikanska och nordiska konstnärer och konstnärsgrupper som deltar. För konsten ger aldrig några klara svar. Gör den det så har den misslyckats. 

För konsten ger aldrig några klara svar. Gör den det så har den misslyckats.

I installationen ”Fyra systrar för Plantroposcen” av den svenska konstnärsgruppen (P)Art of Biomass får naturen tjäna som exempel på ett lyckat samarbete. Majs, bönor och squash växer tillsammans och hjälper varandra att växa, frodas och producera näringsrik mat. Installationen ser vetenskaplig ut men fungerar som en betydelsebärande metafor. 

(P)Art of the Biomass, bild från verket ”Fyra systrar för Plantroposcen”.
Foto: MALIN LOBELL

Ett annat tidstypiskt tema är rasism. Minna Henriksson och Fredrik Svanberg utgår från den rasforskning som bedrevs i Norden mellan 1850 och 1945. På en gigantisk mindmap visar ett virrvarr av trådar hur rasistiska idéer vandrat mellan institutioner, konstnärer och rasbiologiska institut. 

Men utställningens många installationer ger inga entydiga svar. Det är helt i linje med Immanuel Kants idé om konsten som ”en estetisk idé som (…) livar upp sinnet genom att öppna det mot ett oöverskådligt fält av besläktade föreställningar.” Ja, utställningen lyckas väl med att liva upp mitt sinne, trots att den inte innehåller en enda målning. Då får den betraktas som lyckad.

KONST

Sustainable societies for the future

Malmö konstmuseum

Till 23/5

Conny C-A Malmqvist är kritiker på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=81988&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.