Maj-Britt Wiggh Foto: Eva Bergström
Maj-Britt Wiggh Foto: Eva Bergström

Maj-Britt Wiggh: Herr Anue Mal

Publicerad
Uppdaterad
Nils Schwartz om apmänniskan i Maj-Britt Wigghs roman Herr Anue Mal.
Förra Roks-ordföranden Ireen von Wachenfeldt har med sitt famösa yttrande män är djur i ett tv-program 2005 vikt en plats i alla framtida utgåvor av Bevingade ord.
Maj-Britt Wiggh refererar visserligen inte direkt till von Wachenfeldt i sin nya roman Herr Anue Mal, men det går knappast att missta sig på inspirationskällan. Titelpersonen tillika berättarjaget är nämligen en apa som under många år har agerat människa under namnet Hans Larsson.
Han har rakat av sig pälsen, lärt sig inte bara att läsa och skriva utan skaffat sig en försvarlig bildning, och levt som vilken medelklassman som helst med hustru och barn i Stockholm.
Men sedan ett par år har han återgått till sitt djuriska ursprung, låtit pälsen växa ut igen och svingat sig upp bland träden i Humlegården

Vad för sorts apa han är blir inte riktigt klart. Omslagsbilden visar en schimpans, sådana nämns också ofta i romanen, men Herr Anue Mal är av sådan storlek och kroppsvikt att man måste förstärka britsen han sover på. Dessutom är han utrustad med ett könsorgan som skulle fått John Holmes att blekna.
Den där förstärkta britsen finns i ett rannsakningshäkte. Det är, förstår man, kriminellt att långtidsparkera i parkträd, i synnerhet om man är mantalsskriven som människa. Något annat brott tycks Herr Anue Mal inte ha begått.
Titeln ska givetvis läsas som animal, men särskrivningen lyfter fram mal som ju betecknar något ont. Denna apmänniska eller människoapa är dock tämligen mild och fredlig till sinnes. Så är han också ett helt unikt exempel på en reversibel metamorfos från djur till människa. Titeln syftar möjligen därför även på anomali avvikelsen, undantaget som bekräftar regeln, här som det ironiska motstycket till von Wachenfeldts grovsopsgeneralisering.
Också i Sara Stridsbergs fjolårsroman Darling River förekommer en apa, om än i ett primitivare stadium än Herr Anue Mal och ovillig att för betalande publik visa upp sina inövade färdigheter med pennan. Det rör sig dessutom om en hona.
Hursomhelst är det tydligt att Ireen von Wachenfeldts förflugna ord med sin bevingade status sätter i gång författarfantasier. Det ska hon hållas räkning för.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag