Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magnus Sandelin: Den svarte nazisten

Jackie Arklöf Foto: Leif Engberg
Jesper Högström läser Magnus Sandelins reportagebok om Jackie Arklöf.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

MAGNUS SANDELIN | Den svarte nazisten. En dokumentär om Jackie Arklöf | Forum, 242 s.

Verkligheten överträffar som bekant dikten. En figur som Jackie Arklöf, den adopterade svarte pojken som blir nazist, legosoldat i Bosnien och polismördare vid ett av de mer uppmärksammade brotten i modern svensk historia, skulle ha känts överdriven i en roman. Åtminstone skulle det ha krävts en ytterst skicklig författare för att göra honom sannolik.
Magnus Sandelin har alltså haft goda förutsättningar för att skriva ett fascinerande reportage om denne Arklöf. Eller har han haft det egentligen?
Ett problem för varenda svensk journalist som ger sig på ett liknande ämne är att man oundvikligen gör jämförelsen med Gellert Tamas och Lasermannen.
Och i jämförelse med Tamas skildring av John Ausonius känns Sandelins med nödvändighet ytligare – hans kontakt med Arklöf har varit betydligt mer summarisk, Arklöfs anhöriga och en stor del av de som kan berätta om hans uppväxt har nekat att ställa upp i boken.
Skildringen av en människa som gör bokstavligt talat vad som helst för att passa in är ändå stark – och parallellerna till den andre mörke rasisten Ausonius i många fall frapperande – men flera av de pusselbitar som skulle ha kunnat göra detta till ett verkligt drabbande reportage saknas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!