Kennet Klemets. Foto: Annika von Hausswolff
Kennet Klemets. Foto: Annika von Hausswolff

Magnetiska cirkustrick

Publicerad
Uppdaterad
Nina Lekander recenserar Kennet Klemets och UKON trots att det är omöjligt.
Ulf Karl Olov Nilsson.Foto: Drucks Ache
Vinjetten ljuger. De här trycksakerna är inte så vidare lyriska i traditionell mening. Men de är väldigt roliga, poetiskt orättvisa och stundom vitsiga språkspel av två nästan jämngamla ordvrängare.
"Över alla gifflar finns ro." Skaldar Kennet Klemets i något som förlaget vill kalla drömspel och kör av röster i "samma litterära universum som Sarah Kane och Bernard-Marie Koltès".
Och gärna för mig. Det finns oro och smärta. Men allt som oftast kommer jag att tänka på Horace Engdahl i en tossigare version: "Om bara munnen slutade röra sig skulle jag inte säga ett ord till." "En kärlek inälskad i ens innersta."
Så där skulle man kunna hålla på och citera, i evigheter faktiskt, eller sätta upp på kylskåpet. Magnetpoesi med bara någon enstaka banalitet.

UKON:s Handlingarna är ännu omöjligare att recensera eller presentera, eftersom Mara Lee redan gör det så bra i den essä som liksom omsluter detta stora A4-stora häfte förklätt till cirkulationskuvert - "Babblets morfologi". Några nyckelfraser: "ett parallellt universum", "...förenar list med olist, slughet med idioti", "undersökning av de begär som formar vår västerländska senkapitalistiska postliberala kultur".
Lee nämner franska föregångare som Georges Perec. Jag kommer även att tänka på Inger Christensen - inte bara för att även hon stod under Perec-påverkan utan också och bland annat då Handlingarna ger mig känslan att innefatta hela just universum i sin oändlighet. Lite som Christensens Alfabet också gör.
Men här finns, vad jag kan se, ingen talserie som grundkonstruktion.
Metoden kunde kanske kallas verbalisering, i dubbel mening: att sätta ord på och göra verb av. Av vadå? Vad som helst för substantiv eller adjektiv, precis allt är värt något eller kanske inte alls i jakten på världens viktigaste handling:
"Men glöm aldrig att det är viktigt att agera." Och svaret:
"Agera, jo tjena. Det handlar väl om hur man agerar i så fall!"

Och allt, precis allt, går att göra verb av:
"Och att vetskapa, vetenskapa och verksamheta." För att inte tala om att "före detta, texmextömma, kattunga" och att "fixa och krusifixa", hierarka och hurreka".
Som Christensen skriver i en essä: "Alla verb är mycket medgörliga."
Alltså framförs de också i passivum, och går småningom över i imperativ: "Ös! Runka! Tortera! / Slöa och focka! Fota och bolla! Pinga och ponga!"
Så hör upp: UKON:s karusell av cirkulerande banaliteter och bisarrerier står inte Åke Hodell eller Povel Ramel efter!
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag