Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macchiarini är inte den största skandalen

Paolo Macchiarini. Foto: SVEN LINDWALL
Bosse Lindquist. Foto: JOHANNA HANNO / ALBERT BONNIERS
"Macchiarinaiaffären".
Sven Olov Karlsson. Foto: JENS L'ESTRADE

Bosse Lindquists bok om Macchiariniaffären är en påminnelse om vikten av journalistik.

Sven Olov Karlsson läser ett detaljerat verk om hederskulturen på Karolinska.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Luftstrupen är ett komplicerat organ av brosk, ådror, hinnor och hårliknande utskott. De sista ska hindra skadliga partiklar och slem från att komma ner i lungorna. Ungefär som vetenskapliga tester är till för att fånga upp brister hos experiment innan de börjar praktiseras på operationsbordet.

SVT-journalisten Bosse Lindquist gjorde dokumentären "Experimenten" om den så kallade stjärnkirurgen Paolo Macchiarini vid Karolinska, han som rundade alla långtråkiga vetenskapliga utvärderingar och i stället gjorde patienterna till försökskaniner.

Lindquists bok handlar om jakten på sanningen bakom Macchiarinis fatala framfart. Varje sten vänds. De är många. Researchen är tung som granit och ställer utom tvivel hur enormt graverande denna skandal är för de ansvariga i Sverige på Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset. Institutionerna framstår som två lungor som först luras att flåsa i sig skräp och sedan envist fortsätter andas in mer av samma skit.

Visselblåsare förnedras

Macchiarini i sig är hemsk nog. En grandios svindlare som lyxkuskar mellan kliniker världen över, viftar bort varje tvivel, som glatt offrar liv, som inbillar alla att plastbitar som slaskat i stamceller kan bli luftstrupar. 

Än värre är egentligen hans hov av chefer, kollegor och forskare. Fastän de inte är galna ignorerar de larmen om operationernas dödliga resultat. Först för att de är bländade, senare för att rädda sig själva. Ända in i det sista hotas, straffas och förnedras visselblåsarna, läkarna som när inget annat hjälpte läckte till medierna.

Det är också en bok om hur mycket tid och resurser grävande journalistik kräver och om alla etiska överväganden längs vägen. Arbetsinsatsen är ett storverk, men inte den stilistiska. Vi får för mycket om journalisten själv. Allt måste inte redovisas, som rumsliga förflyttningar. Nästa utgåva kan gärna stryka till exempel Lindquists många cykel- och löpturer.

Psykologiska förklaringar

Nå, skandalens skyldiga tiger helst. Macchiarini pratar däremot ändlöst. Men bara för att skylla ifrån sig och blanda bort korten. Det går nog inte att göra ett ärligare porträtt av en manipulativ narcissist. Bakom lögnerna och bladdret återstår bara ihålig tomhet.

Hur otrolig han än är så är ännu otroligare att han fick hållas. Lindquist reder ut det med. Visar på psykologiska och ekonomiska förklaringar. Gigantiska forskningsanslag och donationer hägrade för Karolinska. Och Macchiarini red på de fina herrarnas tystnadskultur. Deras heder gick först, och de kan vid det här laget i stort sett pusta ut.

Men Macchiarinis patienter, som hostade upp kirurgtråd och stank förruttnelse, dog en fruktansvärd och onödig död.

 

 

LÄS MER – Sven Olov Karlsson: Svältande svenskar är närmare än vi tror

 

 

REPORTAGE

BOSSE LINDQUIST

Macchiariniaffären. Sanningar och lögner på Karolinska

Albert Bonniers, 456 s.

 

Sven Olov Karlsson är journalist, författare och kritiker på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Brandvakten".

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, den här veckan intervjuar Karin Olsson konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin – vars epokgörande utställning "Ecce Homo" fyller 20 år i år.