Foto: Khashayar Naderehvandi
 Foto: Khashayar Naderehvandi

"Lyssna på vreden"

Publicerad

Athena Farrokhzads sommarprogram visar hur liberalismen har förlorat en hel generation i kampen för frihet och öppenhet.

Mattias Svensson efterlyser ett samtal som sträcker sig längre än 90 minuter.

Jag älskade första halvan av Athena Farrokhzads sommarprat. Lyssna igen ni som rasat och skrikit. Lyssna på någon som förbannar rasismen, gränskontrollerna, ojämlikheten. Som mött allt från vardagsfördomar till hot om våld och som hatar det. Sätter ord på en högst rättfärdig vrede.
Nej, Sverige är varken genomrasistiskt, utan välfärd eller odemokratiskt. Men heller inte bra nog. Och vem ska påpeka det om inte en poet?
Fundera sedan över hur en människa med ett sådant frihetspatos hamnat bland kommunisterna. Denna gråtrista ideologi med kulsprutor och mentalsjukhus som enda argument mot poeter som ifrågasätter ordningen.
I ljuset av framgångarna för en ny slags vänster är detta en av vår tids stora frågor.

 

Jag vill inte fördöma Athena Farrokhzad för slagorden om förstatligande av produktionsmedlen. Snarare vill jag samtala. Om vad hon tror att människor kommer att göra för varandra utan pengar som bytesmedel: Kommer någon då ta på sig att dela ut paraplyer när det regnar? Laga andras tänder? Sopa deras port? Om vilka "vi" är som ska ta över makten, och vad hon tänker ska hända med alla andra. Alla som inte passar in.
Och om träden, som Farrokhzad menar ska vara allas. Det är de på många håll i världen. De huggs ner av den som kommer först, för att möta de mest grundläggande behoven, matlagning och värme. Skogarna skövlas, samtidigt som 3 miljarder människor lever med dålig inomhusluft. 1 miljon av dem dör varje år av kroniska lung- och andningsbesvär. Kvinnor och barn först.
I Sverige gjorde vi skogen till egendom, till resurs och exportvara. Den är grunden för vårt välstånd. För elspisarna som befriar våra hem från förgiftande rök. Samtidigt är träden fler och skogen tillgänglig genom allemansrätten. Är inte det bättre?
Jag vill samtala för att vinna Athena Farrokhzad och alla andra som tänker som hon för liberalismen; för demokrati, marknader, öppenhet och mångfald. Det gör mig uppriktigt bedrövad att vi som säger oss värna dessa värden har kunnat förlora en generation människor med frihetslängtan och avsky för förtryck, rasism och orättvisor? Hur kan vi vinna dem? Och vilka hamnar vi med om vi inte gör det?

 

Mattias Svensson

Redaktör, Magasinet Neo

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag