Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyssna på ditt barn – och slipp blöjorna

"För den som tar sig tid att vara lyhörd inför sitt barns signaler är de möjliga tecknen på behovet av ett toabesök många."
Expressen Kulturs medarbetare Helena Granström.Foto: Elin Strömberg
Sigmund Freud, psykoanalysens fader.Foto: / AP CHRISTIE'S

Skippa blöjan – du kan känna av om ditt barn behöver gå på toa.

Helena Granström ser hur Freuds teorier om telepati verkar stämma.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Telepati, skrev Freud, är den ursprungliga formen av kommunikation. Påståendet är nog snarare teoretisk spekulation än empirisk iakttagelse från Freuds sida - men hade han varit en lite mer närvarande förälder, hade han kunnat finna tydliga belägg för saken i sin absoluta närhet.

I förstone tycks de vetenskapliga grunderna för Freuds påstående vara svaga. Med lite god vilja skulle man möjligen kunna åberopa icke-lokala kvantmekaniska effekter, men den sammantagna bedömningen blir ändå att Freuds idéer om tankeöverföring är föga annat än en primitivistisk fantasi.

Trodde jag, i alla fall. Tills jag fick mitt första barn, och började ägna mig åt vad som på engelska brukar kallas elimination communication - kiss- och bajskommunikation på bondsvenska. Kiss- och bajskommunikationen kan sägas vara ett radikalare alternativ - eller, kanske snarare, ett komplement - till att använda tygblöjor för den förälder som föredrar att inte bidra till sopberget med det genomsnittliga svenska blöjbarnets dryga ton.

 

LÄS MER: Fem minuter av grymhet

Kiss- och bajskommunikation

För den som tar sig tid att vara lyhörd inför sitt barns signaler är de möjliga tecknen på behovet av ett toabesök många, redan hos det nyfödda barnet: sprattlighet, spända ben, lätt oro och missnöje, att barnet söker bröstet men genast släpper det igen. Ganska snart börjar spädbarnet också självt att bidra till toarutinen, så att det räcker att hålla det över handfatet med ett uppmuntrande "psss" för att det skall uträtta sina behov.

Ibland är tecknen dock mer subtila - faktiskt så subtila att de tycks närmast obefintliga. Och det är här Freud kommer in i bilden:

Nästan varje gång jag blivit nerkissad av ett blöjfritt barn har jag, pikosekunder innan katastrofen är ett faktum, sett ordet kiss blinka förbi i neonbokstäver för min inre syn. Med andra ord var Freud kanske i själva verket mindre spekulativ än han själv förstod. Även om en parafras på hans utsaga förmodligen vore än mer giltig: kiss- och bajskommunikation är den ursprungliga formen av telepati.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.