Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyssna noga så hör du
ljudet av en revolution

Marcus Birro.
Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Martina Montelius.
Foto: Robban Andersson

Marcus Birro svarar Martina Montelius om vem som egentligen tillhör eliten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I det stora perspektivet har Martina Montelius helt rätt (Expressen 25/11). Rent globalt tillhör den välmående västvärlden eliten. Därför har vi som medborgare och land en skyldighet att hjälpa nödställda, människor som flyr krig och förtryck. Sverige är ett sådant land. Jag har inte träffat en enda människa som inte tycker att Sverige ska vara ett sådant land.

Sedan irrar Montelius sig vilse och anklagar mig för att "anamma Trumps retorik om folket mot eliten".
Jag har skrivit om elitens förakt gentemot folket i över ett decennium.

Jag har inte mycket till övers för det jag vet om Donald Trump. Men jag har en hel del kärlek till övers för de människor, både där och här, som under lång tid anser sig ha blivit negligerade, nedtystade, hånade, förminskade, förlöjligade och inte lyssnade på av en politisk, kulturell och medial elit som de senaste tio, femton åren till stora delar suttit i den båt som Staten & Kapitalet en gång satt i...

Det lever och verkar hundratusentals människor i vårt land som när en känsla av att deras liv, deras vardag inte räknas. Det är alltid folket som bygger landet.


LÄS MER: "Eliten verkar helt ha tappat sin kompass"

Ljudet av en revolution

Så länge arbetarrörelsen (först Socialdemokraterna, sedan de nya Moderaterna) fångade upp detta folkliga bygge var allt frid och fröjd. Men när de gamla rörelserna, när etablissemanget,  inte längre är valet för detta folkliga bygge, inträffar det makabra att folkets representanter börjar förakta de fattiga. För de fattiga röstar fel. Folket har plötsligt hela nya verktyg i sina händer.

Vad är det för skit de bygger nu?

Den inbillat toleranta och solidariska mediala, kulturella och politiska eliten i huvudstaden kliar sig i huvudet och undrar vad det var som hände. Men det var inget som hände. Det är något som händer på daglig basis. Det pågår i detta nu.

Så länge folkets representater inte lyssnar på folket kommer folket välja andra representanter.

Det snickras lite överallt ute i landet. Det är brädor och tankar, drömmar om en ny framtid som ska resas mot himlen. Det är folket som bygger landet.

Och det är ljudet av en revolution.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter


Marcus Birro

Marcus Birro är författare.