Martin Luther (1483-1546) var en tysk professor, präst och teolog, och inititerade den protestantiska reformationen. Foto: WWW.BRIDGEMANART.COM
Martin Luther (1483-1546) var en tysk professor, präst och teolog, och inititerade den protestantiska reformationen.  Foto: WWW.BRIDGEMANART.COM

Luther var en hjälte för nazisterna

Publicerad

Martin Luthers skrift "Om judarna och deras lögner" är en av historiens värsta antisemtiska texter. 

Peter Cornell uppmanar Svenska kyrkan att diskutera den roll som reformatorns antisemitism har spelat genom tiderna.

En fotnot till Lutheråret. Någon gång under firandet måste det ändå inflikas att Martin Luther författade en av historiens grövsta hatskrifter mot judarna, "Om judarna och deras lögner". Inom de protestantiska kyrkorna har man länge sopat den under mattan.

Med all respekt för Luthers obestridliga storhet – hans rasande stridsskrift kan inte bara betraktas som en äldre mans förvirrade, koleriska utbrott.

 

Läs mer: Luthrad läsare - om en skrämmande tid 

 

Luther uppmanade till judeförföljelser

Luthers brutala text uppmanade till precis det som nazisterna genomförde 400 år senare: att bränna ner synagogorna, förstöra judarnas hus, beslagta deras egendom och religiösa skrifter och sätta dem i straffarbete. 

Det är knappast en tillfällighet att nazismens antisemitism fick en sådan uppslutning just i Luthers hemland (även om Luthers judehat var grundat i teologi, inte i biologi).

Vad kom Luthers hatskrift att betyda för antisemitismen i protestantiska miljöer, i synnerhet under 1930-talet? 

Det går en tydlig skiljelinje mellan protestanternas och katolikernas hållning: i valen 1937 röstade varannan evangelisk kristen på NSDAP men bara var femte katolik; katolska kyrkan hade till skillnad från den evangeliska uppmanat sina medlemmar att inte stödja Hitler.

 

Läs mer: 500 år efter Luther - dags att gå i kloster 

 

Svenska kyrkan bör diskutera sin tystnad

Nyare tysk forskning visar hur stora evangeliska organisationer och flera biskopar åberopade Luther i sitt stöd för nazisternas judeförföljelse och Luthers nidskrift trycktes nu i massupplagor.

Men inte ens den svenske teologen Martin Linds grundliga studie ”Kristendom och nazism” berör Luthers skrift med ett enda ord. 

Ändå vidhölls sambandet öppet av nazisterna: så försvarade sig Julius Streicher (utgivare av den ökända ”Der Stürmer”) i Nürnbergrättegången med att Luther lika gärna kunde sitta på de anklagades bänk. 

Lutherår – vore det inte ett utmärkt tillfälle för Svenska kyrkan att ordna ett symposium för att diskutera både sin egen tystnad och den roll som Luthers skrivande har spelat?

 

Peter Cornell är medarbetare på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag