Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luther trodde på nåd – inte på kärnfamiljen

REBELL. Martin Luther må ha utmanat katolska kyrkans makt, men protestantismen i Sverige var ingen gräsrotsrevolt.
"Inte allena".
<p>Martin Luther.</p>

Teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman har skrivit en behändig bok som går till botten med reformationens fader.

Maria Küchen uppskattar den lättlästa introduktionen till Luther, men sätter frågetecken kring författarnas äktenskapssyn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SAKPROSA

PATRIK HAGMAN och JOEL HALLDORF
Inte allena. Varför Luthers syn på nåden, bibeln och tron inte räcker
Libris, 148 s.

I år firar reformationen 500 år. 1517 spikade Martin Luther upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg – om han nu gjorde det.

Luthers uppspikande av teser kan vara en vandringslegend, påpekar teologerna Patrik Hagman och Joel Halldorf i ”Inte allena”, en behändig bok. På knappt 150 sidor ställs Luther i ett nytt och starkt ljus.

Svensk mentalitet har präglats av Luthers idéer i ett halvt millennium, brukar det sägas, men vissa tankar vi uppfattar som kärnved i Luthers budskap formulerades för bara halvannat sekel sedan. Innan dess stod Luthers person, inte hans verk, i centrum för skandinaviska teologers intresse.

Luthers frälsning

Luther må ha utmanat katolska kyrkans makt, men protestantismen i Sverige var ingen gräsrotsrevolt. I ”Inte allena” skymtar i stället en allmoge som var rätt nöjd med sin medeltida fromhet, bevarade den ända in på 1800-talet och inte alltid stillatigande accepterade reformationen som ålades dem uppifrån.

Luther förkastade tanken att man kunde nå frälsning genom gärningar, i en tid när biljett till Guds rike kunde köpas. Frälst blev man i stället genom Guds nåd allena, genom tron allena. Hagman och Halldorf tycks mena att detta blir ett alltför tillspetsat budskap om det lyfts ur sin historiska kontext.

Maria Küchen.

Tron och nåden är förstås bärande bjälkar i all kristen tro, men även goda gärningar och social gemenskap betyder något. Lutheraner behöver återknyta banden med andra riktningar inom kristendomen som också har något att ge.

Vad är en kallelse?

Detta angår kanske i praktiken främst oss redan frälsta, men även sekulära läsare kan uppskatta ”Inte allena” kulturhistoriskt. Boken vänder sig till människor utan teologiska förkunskaper, men för en nybörjare kommer en del googling att krävas: Hagman och Halldorf skriver om kallelseförståelse utan att berätta vad kallelse är, för att ta ett exempel. Det är inget problem för en läsare som orkar vara lite nyfiken. Helhetligt är ”Inte allena” tydlig, lättläst och rentav rolig.

Så långt, fint, men när Halldorf och Hagman lyfter fram fördelarna med katolicismens syn på äktenskapet som sakrament, då ställer jag mig på bromsen. Det var en syn som Luther avvisade.

Enligt mig gjorde han helt rätt. Han var ofta drastisk och provocerande i sina skriverier och hävdade att en kvinna med en impotent man borde lämna honom, lite väl hårt kanske, men tänk efter, motsatsen är värre.

Luther och äktenskapet

Alltför många kvinnor i kristna församlingar genom tiderna har fått höra av själavårdare att de bör stanna hos män som behandlar dem eller barnen illa, eftersom äktenskapet är instiftat av Gud. Vi behöver inte mer sånt. Vi behöver kristna församlingsgemenskaper där exempelvis misshandlade kvinnor får stöd att bryta upp och en trygghet och frihet som äktenskapet berövade dem.

Det är ett grundproblem i kristenheten att den har fixerat sig till den grad vid idén om den biologiska kärnfamiljen som helig. Inte allena!

Jag håller med andra ord inte med Hagman och Halldorf om allt de skriver. Just därför öppnar deras bok dörrar till viktiga samtal om tro och liv.

 

Maria Küchen

kulturen@expressen.se

 

Joel Halldorf är medarbetare i Expressen, därför recenseras boken av Maria Küchen, författare och kulturskribent.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.