HISTORISK PREMIÄR. 25 februari spelar Pär Nordfors och Johan Norberg in "Historiens berså" på Maxim. Foto: Olle SporrongHISTORISK PREMIÄR. 25 februari spelar Pär Nordfors och Johan Norberg in "Historiens berså" på Maxim. Foto: Olle Sporrong
HISTORISK PREMIÄR. 25 februari spelar Pär Nordfors och Johan Norberg in "Historiens berså" på Maxim. Foto: Olle Sporrong
Lärda resonemang utlovas. Foto: Olle SporrongLärda resonemang utlovas. Foto: Olle Sporrong
Lärda resonemang utlovas. Foto: Olle Sporrong

Lustfylld poddshow för historieälskarna

Publicerad

Premiär för podden "Historiens berså".

Jens Liljestrand möter Expressen Kulturs nya poddprofiler Johan Norberg och Pär Nordfors.

De började som sexåringar i Hässelby och har fortsatt sen dess. Barndomsvännerna Johan Norberg och Pär Nordfors har alltid försökt överglänsa varandra i att hitta det lärorika, oväntade och roliga i historien. Efter att ha gjort sig kända som verbala duellanter i otaliga vardagsrum, är det nu dags att möta den stora publiken.

Under två kvällar pratar de kring utvalda historiska teman på Maximteatern i Stockholm, samtal som kommer att klippas till åtta podcastavsnitt för Expressen Kultur.

- Vi är skräckslagna, konstaterar Johan Norberg, till vardags författare och debattör, tillika skribent på Expressens kultursida.

Krig och tandvärk

Vi befinner oss på scenen och blickar ut över de tomma, sammetsröda raderna på Maxim, några dagar innan duon ska sitta här i var sin fåtölj och föra sina vindlande samtal om när kaffet kom till Europa, om slaget vid Hastings och hur tandvärken hade ett avgörande inflytande över flydda århundradens krig och kaos.

- "Historiens berså" kommer skilja sig från andra poddar, menar Johan. Vi är inte kändisar som pratar om oss själva, eller opinionsbildare som driver en specifik linje. Vår mission är snarare att förmedla kunskaper på ett underhållande sätt, lite som podden "Stuff you missed in history class".

- Själv har jag aldrig lyssnat på en podcast i hela mitt liv, erkänner Pär Nordfors. Och jag tänker inte börja nu!

Väldigt små ämnen

Ingen av herrarna är historiker till yrket. En stickprovsfråga om franska revolutionen visar att Johan snabbt kan rabbla upp namn och fakta om jakobiner och girondister, medan Pär ser lite vilsen ut.

- Vår ambition har aldrig varit att ge folk grundläggande historiekunskaper, säger Johan, utan att fungera som historiens utrikeskorrespondenter. Vi ställer oss mitt ute i ett skeende och försöker göra det levande.

- Samtidigt så berättar vi den långa historien om väldigt små ämnen, inflikar Pär. Det vi står för är egentligen ett slags finkulturell humaniorapornografi.

Vi mansplainar

Mycket humor, käbbel och babbel utlovas när historiens vingslag trängs med nördiga kuriositeter på Maxims scen. Men en fråga inställer sig: kommer inte "Historiens berså" att bli rätt mycket ... mansplaining?

- Det är klart vi är mansplaining! skrattar Johan. Vår podcast kommer med massor av triggervarningar och varningslappar.

- Men till skillnad från andra mansplainare försöker vi inte stjäla showen från dem som har verkliga kunskaper i ämnet, tycker Pär. Man kan säga att vi är podcastvärldens Samir och Viktor. Och Dick Harrison skulle nita oss direkt!

 

FOTNOT. De fyra första avsnitten av "Historiens berså" finns på Expressen.se/kultur och Itunes från och med onsdagen den 2 mars.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag