Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lunch med Montelius inspirerar Lars Lerin

Lars Lerin. Foto: Jan Wiriden
Zardasht Rad. Foto: Ludde Falk
Gunilla och Martina.

Gunilla Brodrej och Martina Montelius ser "Idioten" och funderar på att besöka Lars Lerin.

Lyssna på senaste "Lunch med Montelius" via Itunes eller i mp3-spelaren.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på "Lunch med Montelius" 79: Idiot med x-faktor

Ladda ner avsnitt

I det nya avsnittet av "Lunch med Montelius" äter Gunilla Brodrej och Martina Montelius persiskt och ser Zardasht Rads enmansföreställning av Dostojevskijs "Idioten" på Teater Giljotin i Stockholm.

Martina blir fullkomligt golvad och får starka känslor för hur det är att vara en "idiot".

– Zardasht Rad är en sådan där skådespelare som det bara dyker upp några stycken av. Han har the x-faktor i skådespeleri.

– Rad har den där sortens scenintelligens som Ernst-Hugo Järegård hade. Han är så jävla bra med sin frasering och sitt exakta angrepp på varje replik, säger hon.

Gunilla har noterat att teaterskådespelare har för vana att springa av och på scenen i applådtacken. Kulturtanterna kommer ganska snart fram till den inte särskilt smickrande förklaringen till det.

Lars Lerin lyssnar på lunchen

Samtalet uppehåller sig också kring en större intervju i Dagens Nyheter med Lars Lerin (27/2). Där står bland annat att Lerin lyssnar på och inspireras av "Lunch med Montelius". Därmed upptänds en gammal idé att bege sig till Värmland och söka upp konstnären och vilda planer uppstår.

Apropå Lerins kommentar om podden läggs begreppet inspiration under lupp. Martina Montelius blir exempelvis inspirerad av ett särskilt avsnitt av "Så ska det låta" där Nils Landgren medverkar med sin illröda trombon. Dessutom analyserar de bråket mellan Arga snickaren och Anna Book.

Han tar sin roll på största allvar, säger Gunilla.

– Han är ju ingen Zardasht Rad, precis. Han skulle till exempel aldrig kunna göra en iscensättning av "Idioten", men han tjänar definitivt mycket mer pengar, säger Martina.

– Nyanser är sällan lönsamt, säger Gunilla.


Följ "Lunch med Montelius" på Facebook - där kan du kommentera.