Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lovvärd aptitretare om Roy Andersson

Scen ur "De levande", Roy Anderssons film från 2007.

Gävle konstcentrum visar en regissörsutställning om Roy Andersson. Hynek Pallas konstaterar att initiativet är lovvärt i en land där film har låg status.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST

ROY ANDERSSON

Vad roligt att höra att ni har det bra

Gävle konstcentrum

Till 17/5

Den bästa regissörsutställning jag sett var Stanley Kubrick i Los Angeles 2013. En överdådig exponering, där varje stycke rekvisita öppnade upp mot Kubricks research och arbetsmetoder.

Jag kommer att tänka på den när jag besöker Gävle konstcentrums Roy Andersson-utställning "Vad roligt att höra att ni har det bra". Ambitionen är densamma - att med skisser och scenografi visa konstnärliga processer och inspirationer som finns i filmtrilogin utställningen fokuserar på.

Till materialet hör även sådant som gjorts utanför trilogin: kortfilmen "Härlig är jorden" från 1990 samt en staty över ett gråtande par. Bägge knyter an till de frågor om rasbiologi, kolonialism och överklassens vurm för nazism som regissören återkommer till.


Men utställningen känns som en aptitretare. Eftersom Anderssons filmspråk bygger på tablåer där varje detalj får betydelse, och har stark inspiration i konsten, vill man dyka vidare.

Vilket inte går på egen hand. Den enda scen som bryts ner är "Offer" ur "Sånger från andra våningen". Under en glasskiva syns två A4 där Andersson förklarar bakgrunden, samt ett foto på Nils Dardels "Exekutionen" som utgjort visuell inspiration. Men att detta bara är ett litet urval ur de två pärmar material (!) som finns kring varje scen får jag berättat för mig av en intendent. Den skrivna informationen är ytterst knapphändig.


På samma sätt får jag fråga om stadsmodellen i "Du levande". Ja, det är den som filmades. Och några ord om den hemska "orgeln" i kolonialscenen i "En duva...", som här finns som modell, hade inte suttit fel. Så den som planerar ett besök bör hålla utkik efter vårens fördjupande programpunkter.

"Vad roligt att höra att ni har det bra" är dock lovvärd i ett land där film har så låg status att ingen visade den internationella Ingmar Bergman-utställningen 2011. Någon institution med större lokaler och budget bör därför ta konstcentrums initiativ som utmaning: bygga tablåer på plats och skapa möjlighet att digitalt dyka ner i bakgrunden till scener.

Men det fundamentala, att ge utförligt med information om varje föremål, skulle ha fixats redan i Gävle.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.