Louise Boije af Gennäs. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Louise Boije af Gennäs. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Louise Boije
af Gennäs: Blå koral

Publicerad

Jesper Högström läser en tv-såpa utklädd till roman.

Efter ett tag inser jag att det bara finns ett sätt att ta sig an de 673 sidorna i Louise Boije af Gennäs nya roman.

Det går helt enkelt inte att hänga upp sig på övertydligheterna, bristen på gestaltning, eller alla de andra systematiska kränkningarna mot FN:s show-don't-tell-konvention. Inte på det mindre originella filosoferandet ("Om Jesus hade levt i dag", funderar den religiöst intresserade Pella, "skulle han ha kämpat för såväl fattiga och utsatta som för småföretagare och andra individualister.") Inte ens på det faktum att hon tror att Sverige skulle ha åkt ur VM 2006 om vi förlorat den där matchen mot England som två av hennes huvudpersoner besöker (det skulle vi ju inte alls, eftersom Paraguay samtidigt slog Trinidad, något man får förutsätta att den föregivet fotbollstokige Victor skulle ha haft koll på).

 

Mätt med sådana måttstockar blir hennes tidsroman om 2000-talet (varav denna tunga pjäs bara är tänkt som andra delen av tre) bara Jonathan Franzens Frihet utan humor, stil, intelligens eller undertext.

Man får sänka anspråken, helt enkelt. Man får låta bli att se det som konst, utan betrakta det som ett slags mitt-på-dagen-tv i bokform. Då kan man läsa med sitt förkylda jag, snyfta åt de starka scener som trots allt dyker upp med jämna mellanrum, åt den apokalyptiskt slagkraftiga skildringen av tsunamin i Khao Lak, åt den melodramatiska intensiteten när stormen Gudrun härjar i Småland och en ateistisk far köpslår med gud för att rädda livet på sin döende son.

 

Ja, ni hör, Boije af Gennäs opererar med dokusåpans blandning av tidsbundna detaljer – det finns nog inget ämne som nämndes i tv- soffor och tidningskrönikor mellan 2004 och 2006 som inte bockas av här – och himlastormande känslor och eftersom våra liv nu är en blandning av de nivåerna är det en helt rimlig ambition för en författare. Men så skulle det ju förvandlas till litteratur också.

Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag