Storvinster i Vikinglotto på löpsedlarna 2003. Foto: JENNY LEYMAN / KVPStorvinster i Vikinglotto på löpsedlarna 2003. Foto: JENNY LEYMAN / KVP
Storvinster i Vikinglotto på löpsedlarna 2003. Foto: JENNY LEYMAN / KVP
Lotto-Åke i Svenska Spels klassiska reklamfilm. Foto: Svenska SpelLotto-Åke i Svenska Spels klassiska reklamfilm. Foto: Svenska Spel
Lotto-Åke i Svenska Spels klassiska reklamfilm. Foto: Svenska Spel

Lotteriskandalen är allt jag hatar med Sossesverige

Publicerad

Avslöjandet i DN om hur Socialdemokraterna och SSU driver en ljusskygg lotteriverksamhet är en påminnelse om varför vi vantrivs i Sossesverige, skriver Jens Liljestrand.

"Du har ju hela helgen på dig!"

Chefen har bett Åke, en tunnhårig man i röd slips, att jobba över. Men Åke lyder inte. Istället svarar han med att göra fåniga grimaser och härmas som en apa.

Svenska Spels reklamfilm från sent 1990-tal – under regeringen Perssons högsommar – har etsat sig fast som en tragisk spegling av Sverige. För drömmen om den stora lottovinsten och de möjligheter som bara en oväntad rikedom kan ge, är både sorglig och välbekant. Åkes triumf är inte i första hand att han kan köpa resor, äventyr, hus eller bilar. Triumfen finns i hans frihet, att han äntligen törs säga det han tycker, vågar bete sig som en idiot, förolämpa sin chef, visa långfingret åt hela Jante. 

 

LÄS MER: Daniel Suhonen om socialdemokratins kris 

Skuldsätter äldre

DN:s avslöjande om att Socialdemokraterna och SSU via den ekonomiska föreningen A-lotterierna driver ett av Sveriges största spelbolag, Kombispel, har verkligen allt. De gigantiska summorna som går direkt till partikassan och finansierar valkampanjer och partiarbete. Kryphålet i lagen om kreditförbud – givetvis en S-märkt konstruktion som gör att A-lotterierna kan sälja lotter på kredit, en försäljningsform som utnyttjar utsatta och redan skuldsatta grupper.

Ett parti som systematiskt använder sina lotter för att dra de gamla trotjänarna, grånade fyrtio- och femtiotalister i de egna medlemsregistren, ännu djupare ner i skuldträsket.

Man skakar av ilska.

 

LÄS MER: Elin Grelsson om socialdemokratin och Bruce Springsteen 

Mellan Luther och "Lyxfällan"

Men bortom allt detta också denna karikatyr av Sossesverige, ett land befolkat av kuvade Lotto-Åkar som drömmer om att bli fria, att en enda gång få kliva ur ekorrhjulet. Ingen vuxen svensk jag känner drömmer om att bli rik genom att skaffa sig en utbildning, klättra i en karriär, starta ett företag, ansöka om ett patent. En förmögenhet kan inte skapas, bara vinnas, och bara på tre sätt: 1) genom arv, 2) genom att äga en bostad, 3) genom att vinna på lotto.

Klämda mellan Luther och "Lyxfällan" sitter vi snyftande i det bleka morgonljuset och ser lyckliga människor skrapa fram sin framtid i TV4:s morgonsoffa. Det är bara där den får rum.

 

LÄS MER: Jens Liljestrand om "Lyxfällan" 

Vantrivsel i Sossesverige

Såhär låter det när lottovinnaren Göran jublar i A-lotteriers reklam: ”Jag visste att jag aldrig skulle bli rik genom att jobba ihop pengarna och bestämde mig för att skaffa en lott."

Där har du ditt gamla Sossesverige. Partiet som först gör det omöjligt för en knegare att bli rik genom arbete, sedan säljer lotter till honom på krita. "Lätt att vinne", som det heter i "Keno".

Jag saknar ord.

Efter att borgarna har snubblat, slirat och självskadat bort mitt förtroende har socialdemokratin i ett trollslag påmint mig om varför jag trots allt vantrivs i deras land.

Plötsligt händer det.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag