Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Loretto Villalobos

Det är som att bli begravd i medmänsklighet

Ur "Begravning1".Foto: Maja Daniels.
Ur "Begravning1".Foto: Maja Daniels.
Loretto Villalobos.Foto: OLLE SPORRONG
Ur "Begravning1".Foto: Maja Daniels. Olle Sporrong.

Liksvepningar och kistor står redo på Uppsala konstmuseum.

Loretto Villalobos är med om en unik begravningsperformance.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PERFORMANCE | RECENSION. Snart kommer jag att välja en kista åt mig. I "Livets händelser" av Tove Berglund, Ellen Norlund och Martina Elms är man inte publik, utan central aktör. "Begravning1" är den sista delen i en trilogi om våra viktigaste riter – bröllop, dop och begravning. Liksom "Dop1", som jag tog del av i somras, är "Begravning1" ett multimedialt koncept som omfattar alla sinnen och där upplevelsen går före gestaltningen.

Hundratals gravljus

Först samlas vi, cirka 30 personer, vid ingången till Uppsala Gamla kyrkogård. Det är Alla helgons dag och strax före fem är kyrkogården redan upplyst av hundratals gravljus. Vi tar en promenad över kyrkogården styrda av en app som konstruerats speciellt för verket – olika ljudupplevelser aktiveras med hjälp av telefonens GPS-funktion. Det uppstår märkliga kontraster mellan de vanliga besökarnas rörelsemönster och våra. Vi rör oss mer andaktsfullt än de som har ett riktigt ärende på kyrkogården. Den känsliga tekniken kräver det av oss.

Liksvepningar

Men huvuddelen av denna interaktiva performance tillbringas på Uppsala Konstmuseum. Där blir vi försedda med varma sockor och liksvepningar. Individualiteten kläs av och vi deltar på samma villkor. 

Sedan påbörjas olika aktiviteter vid stationer, från föredrag till handmassage med myrra och provliggande av kistor. Jag försöker att ta en selfie i kistan, men det är för trångt och mörkt.

Inte blir otäckt

Det är noga att det inte blir otäckt för deltagarna. I gengäld utvinner denna tillit en förmåga hos oss att intuitivt spela med utan några som helst instruktioner. Vi skrider i processionen så småningom mynnar ut i en jordfästelseceremoni där vi planterar var sin blomma till musik av Min Stora Sorg.

Kvällen fortlöper med en trerätters middag som givetvis går i svart. Det bjuds på gravöl. Stämningen blir delvis uppsluppen. Någon blir rörd och lämnar bordet efter ett föredrag om barn vars föräldrar befinner sig i livets slutskede. Jag går därifrån med en upplevelse av att ha varit med om nåt unikt, en villkorslös medmänsklighet.

Performance

Begravning1

Sista delen i trilogin Livets händelser, en serie interaktiva helkvällar

Kostym- och ljusdesignern Tove Berglund, konstnären och skådespelerskan Ellen Norlund och eventproducenten, entreprenören Martina Elm i samarbete med forskare, teoretiker och konstnärer. 

Uppsala konstmuseum

Loretto Villalobos är kritiker på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas ett avsnitt av KulturExpressen.