Andäktig publik på Köpenhamns litteraturgata. Foto: Lærke Posselt
Andäktig publik på Köpenhamns litteraturgata. Foto: Lærke Posselt

Ljusa nätter i det danska läsarlandet

Publicerad

I kväll är det "ljus natt" på Köpenhamns litteraturgata. Magdalena Rozenberg hoppas att den danska uppläsningslusten snart smyger sig över sundet.

För några dagar sedan fylldes Louisianas skulpturpark av vimlande människor med immiga glas och ivriga öron, en hybrid av museibesökare och litteraturpublik.

Litteraturfestivaler kan vara trånga och något hektiska tillställningar, men Louisiana literature utmärker sig genom att vara det motsatta. Besökare rör sig ledigt mellan seminarierna och "hygger sig" i gräset till författarsamtal, intervjuer och uppläsningar, allt i en miljö som förtjänar att kallas förtrollande.

Festivalen blev en bekräftelse på den danska litteraturscenens tillgänglighet.

 

Det danska litterära fältet har under sommaren stått i centrum för den svenska kulturdebatten. En avund har uttryckts, både mot den rika poesiutgivningen och mot den expanderande uppläsningskulturen i Danmark och i synnerhet i Köpenhamn. Det vi ser på Louisiana literature kan beskrivas som essensen av det danska kulturklimatet i aktion: Danska debutanter får chansen att samsas om scenen med etablerade författare som Richard Ford, Ngũgĩ wa Thiong’o och Marie Darrieussecq. Något som återspeglas i Köpenhamn där uppläsningar av både etablerade och oetablerade författare blivit en vardaglig företeelse.

 

Som en följd av denna öppna litteraturmiljö arrangeras i dag årets tredje upplaga av gratisevenemanget Lyse nætter på Møllegade. Där kombineras litteratur med performance, gatufest och konst. På Møllegade samlas människor till lika delar för att lyssna på poesi som att mötas över samtal, kultur, mat och dryck.

Verbal litteratur i evenemangsform är inte Sverige bortskämt med. Att det dessutom ges utrymme åt engagerande publikreaktioner kombinerat med en gemensam upplevelse är något alldeles unikt. Jag hoppas innerligt att detta fenomen tar sig över sundet inom en snar framtid.

 

Magdalena Rozenberg

Kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag