Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liv till varje pris

Kött och blod. Ana Gil De Melo Nascimento och Eric Stern.
Foto: Sören Vilks

Ylva Lagercrantz Spindler om genial serieteater på Dramaten.

I skuggan av Fittstimsdebatten pågår just nu något av det roligaste man kan se i feministväg.

Platsen är Elverket i Stockholm och på scenen möter vi fyra skådespelare som sjunger Whitney Houstons "I'm every woman" som medverkade de i en exorcistkör i syfte att en gång för alla driva ut alla unkna kvinnoroller ur vårt mediemassakrerade medvetande. För när Liv Strömquist debuterar som dramatiker för en ung publik, så är det förstås med samhällssatiren som brynja.


Att hon själv har skrivit manus räddar uppsättningen från det största problem som annars lätt drabbar de serieadaptationer som just nu översvämmar teatern: att mångbottnade undertexter på papper förvandlas till skrikteater med alltför klämtjocka pennstreck där karaktärerna reduceras till platta pappersdockor.

Faktum är att skådespelarna på Elverket är ovanligt mycket kött och blod, frigjorda från sin värdkropp Liv i något som i Ada Bergs geniala regi blir en hysteriskt rolig odyssé genom en sjuk samhällskropp kallad västvärlden, filtrerad genom lika delar skvallriga kändissajter och vetenskaplig nonsensfakta i något som för tankarna till Elfriede Jelinek och hennes febriga lustmord på ikoner som Jackie Onassis i "Prinsessdramer". Hos Strömquist möter vi i stället stjärnor som Britney Spears och nämnda Whitney Houston.


Den gemensamma nämnaren för dem alla är att de trots en egen framgångsrik karriär faller offer för en cementerad könsmaktsordning.

Här lyckas skådespelarna på ett fenomenalt sätt bjuda på fysisk situationskomik och gestalta mänskliga halsbloss i allt från ett selfiedisco till en galet rolig kontaktannonsstafett.

I en scen som inte står långt från de antika tragöderna möter vi slutligen Glenn Hysén som bjuder alla sina hämndlystna kvinnor på fika i Livmedikus Strömquists livgivande hjärtmedicin för scenen. Lätt beroendeframkallande, men sjukt roligt oavsett ålder, kön och diagnos.


Ylva Lagercrantz Spindler

kulturen@expressen.se


Liv Strömquist medverkar på Expressen Kultur med podden "En varg söker sin podd". Därför recenseras föreställningen av Ylva Lagercrantz Spindler, kritiker på SvD.

TEATER

LIV STRÖMQUIST TÄNKER PÅ DIG!
Baserad på Liv Strömquists seriealbum
Regi Ada Berger
Dramaten, Stockholm

Speltid 1.50 t.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.