Författaren, poeten och Expressenmedarbetaren Lars Gustafsson dog i fjol. Han blev 80 år. Foto: TOMMY PEDERSENFörfattaren, poeten och Expressenmedarbetaren Lars Gustafsson dog i fjol. Han blev 80 år. Foto: TOMMY PEDERSEN
Författaren, poeten och Expressenmedarbetaren Lars Gustafsson dog i fjol. Han blev 80 år. Foto: TOMMY PEDERSEN
Amanda Rudelius. Foto: PRIVATAmanda Rudelius. Foto: PRIVAT
Amanda Rudelius. Foto: PRIVAT
Sven Olov Karlsson på plats i Västmanland. Foto: ALEXANDER DONKASven Olov Karlsson på plats i Västmanland. Foto: ALEXANDER DONKA
Sven Olov Karlsson på plats i Västmanland. Foto: ALEXANDER DONKA

Litterär talang i Gustafssons anda

Publicerad

Den första stipendiaten till Lars Gustafssons minne blev Amanda Rudelius. Sven Olov Karlsson anar poetens väsen i juryns val.

I Amanda Rudelius novell "Sensommarsmärta" har hunden Sammy dött. Men ännu större livsfrågor lurar i vassen. I diktsviten "Jag är en planet" svajar klimathotet jämte kärlekens sönderfall. 

Berättarrösten frågar sig vem som vinner. Specialister eller generalister?

Frodig grönska i mormors trädgård. Sprickor i stenmuren. Som om det vore skrivet av författaren och Expressen Kultur-skribenten Lars Gustafsson, avliden i fjol.

Med de två texterna vann 19-åriga Amanda Rudelius från Knivsta i onsdags VLT: s nya stipendium till Lars Gustafssons minne på 50 000 kronor. 

Det ska delas ut varje år på hans födelsedag 17 maj, till en skribent, tänkare, poet eller debattör som bor i Sverige, i ålder 16–21 år och som verkar i hans anda.

Både kreativ och metodisk

Runt 120 personer hade sökt och skickat in texter. Många häpnadsväckande bra, tycker Lars Gustafssons efterlevande hustru Agneta Blomqvist som suttit i juryn. 

Men Amanda Rudelius stack ut, kanske för att hon är både kreativ och metodisk: som pryo på förlaget Modernista hade hon läst en del Lars Gustafsson. 

 

 

LÄS MER: Lars Gustafsson var bygdens egen Gandalf 

 

 

Inför ansökningen tittade hon igenom sina texter och valde ut två med hans stil i åtanke.

Under hela gymnasiet har hon velat skriva en bok, säger hon. Så hon tänker ta ett sabbatsår för att skriva, kanske en prosalyrisk roman. 

Eller också brukar hon stipendiet till ett språng liknande det Lars Gustafsson gjorde 1954 till Magdalen College i Oxford: hon vill studera till miljövetare i Skottland, vilket efter brexit kan kräva studieavgifter.

Stipendiet slår huvudet på spiken

Att vaska fram stipendiater som ”verkar i Lars Gustafssons anda” kan låta omöjligt: hans konstnärskap är väldokumenterat disparat och genreöverskrivande.

 

 

LÄS MER: Gustafssons förtjusning över allt från computers till grönaste gräs

 

 

Men att upprätta ett stipendium slår ändå huvudet på spiken: många av oss vet att han alltid spejade just efter nya talanger att uppmuntra.

Utdelningen ägde rum på Bianchi café & cycles i Västerås. Alla var där, brukar det heta. Ja, tänkte jag. Alla utom Lars.

 

 

Sven Olov Karlsson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Sven Olov Karlsson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag