Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liljevalchs vårsalong är amatörernas afton

Nils Forsberg, kritiker på Expressens kultursida.
Foto: Mikael Sjöberg
<p>KROPPSAKTIVISM? Julia Sandberg Hanssons "Moving #2". Bilden är beskuren.<br></p>
"Akvatintskåp" av Mikael Wahrby.

Nils Forsberg uppskattar årets upplaga av Liljevalchs vårsalong men ser en brist på tilltal och saknar det riktiga pirret.

Att påpeka bristen på djupare sammanhang på Liljevalchs vårutställning är som att klaga på dålig intrig i en porrfilm. Det är att missförstå poängen. Men det finns annat att invända mot.

I dagarna har studieförbundens kataloger börjat dimpa ner i brevlådan och en snabb genomtittning visar att antalet skrivarkurser bara blir fler. Att knacka ner den där romanen som alla sägs ha inom sig har gått från att vara en vag idé till något som ska konkretiseras av allt fler. Skrivande har blivit en folkrörelse.

Konstkurserna har alltid varit ganska många, det har målats och drejats och knåpats längre i stugorna än det har skrivits, men det verkar som att något hänt här också. SVT korade nyligen Sveriges bästa amatörkonstnär i ett program som varit otänkbart för inte så många år sedan. Dessutom slår Vårsalongen återigen rekord i antalet ansökningar.

Ernst Christian Efvergren: "Lusthus".

LÄS MER: Så bra var förra årets vårsalong

Liljevalchs privata bildvärldar

Av hela 2 505 förhoppningsfulla sökande har 295 verk av 127 konstnärer valts ut av juryn, som bestått av Mårten Castenfors, Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren, samt Magnus Uggla. Med något undantag är det inget som är uppseendeväckande dåligt men inte heller något som är riktigt bra.

Bäst gillar jag minitemat med byggnader och annan arkitektur, inklusive Maria Lundgrens Hemnet-målningar som ser ut som om Luc Tuymans har extraknäckt med att göra mäklarprospekt.

Av den oroliga samtidens politiska populism, migrationskriser och ryska trollfabriker syns föga. Det som verkar väcka skaparlusten ute i stugorna är en personlig eller privat bildvärld, men det är inte det som gör det svårt att engagera sig. Det är i stället amatörismens brist på tilltal. Det här är till största delen konst som görs för sin egen skull, som en hobby, inte för att kommunicera med andra. Därför blir den självtillräcklig.

Den tekniska skickligheten är avsevärd även hos deltagare som inte gått på konsthögskolor. Konsten här är snyggare och proffsigare än, tja, ljussättningen i amatörporrfilmer.

Men till skillnad från där kittlar det heller aldrig till någonstans.


Nils Forsberg är kritiker på Expressens kultursida.


Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.

Liljevalchs vårsalong

VÅRSALONGEN 2017

Adress: Liljevalchs c/o Malmskillnadsgatan 32, Stockholm

Öppettider: Öppet 12–15 januari kl 11–17. Därefter måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.
Allmänna presentationer kl 13 och 15 varje öppetdag från 16 januari.

Pris: 20 kronor.

Pågår: Till 5/3

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.