Nils Forsberg, kritiker på Expressens kultursida. Foto: Mikael SjöbergNils Forsberg, kritiker på Expressens kultursida. Foto: Mikael Sjöberg
Nils Forsberg, kritiker på Expressens kultursida. Foto: Mikael Sjöberg
KROPPSAKTIVISM? Julia Sandberg Hanssons "Moving #2". Bilden är beskuren.KROPPSAKTIVISM? Julia Sandberg Hanssons "Moving #2". Bilden är beskuren.

KROPPSAKTIVISM? Julia Sandberg Hanssons "Moving #2". Bilden är beskuren.

"Akvatintskåp" av Mikael Wahrby."Akvatintskåp" av Mikael Wahrby.
"Akvatintskåp" av Mikael Wahrby.

Liljevalchs vårsalong är amatörernas afton

Publicerad

Nils Forsberg uppskattar årets upplaga av Liljevalchs vårsalong men ser en brist på tilltal och saknar det riktiga pirret.

Att påpeka bristen på djupare sammanhang på Liljevalchs vårutställning är som att klaga på dålig intrig i en porrfilm. Det är att missförstå poängen. Men det finns annat att invända mot.

I dagarna har studieförbundens kataloger börjat dimpa ner i brevlådan och en snabb genomtittning visar att antalet skrivarkurser bara blir fler. Att knacka ner den där romanen som alla sägs ha inom sig har gått från att vara en vag idé till något som ska konkretiseras av allt fler. Skrivande har blivit en folkrörelse.

Konstkurserna har alltid varit ganska många, det har målats och drejats och knåpats längre i stugorna än det har skrivits, men det verkar som att något hänt här också. SVT korade nyligen Sveriges bästa amatörkonstnär i ett program som varit otänkbart för inte så många år sedan. Dessutom slår Vårsalongen återigen rekord i antalet ansökningar.

Ernst Christian Efvergren: "Lusthus".

 

LÄS MER: Så bra var förra årets vårsalong

Liljevalchs privata bildvärldar

Av hela 2 505 förhoppningsfulla sökande har 295 verk av 127 konstnärer valts ut av juryn, som bestått av Mårten Castenfors, Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren, samt Magnus Uggla. Med något undantag är det inget som är uppseendeväckande dåligt men inte heller något som är riktigt bra.

Bäst gillar jag minitemat med byggnader och annan arkitektur, inklusive Maria Lundgrens Hemnet-målningar som ser ut som om Luc Tuymans har extraknäckt med att göra mäklarprospekt.

Av den oroliga samtidens politiska populism, migrationskriser och ryska trollfabriker syns föga. Det som verkar väcka skaparlusten ute i stugorna är en personlig eller privat bildvärld, men det är inte det som gör det svårt att engagera sig. Det är i stället amatörismens brist på tilltal. Det här är till största delen konst som görs för sin egen skull, som en hobby, inte för att kommunicera med andra. Därför blir den självtillräcklig.

Den tekniska skickligheten är avsevärd även hos deltagare som inte gått på konsthögskolor. Konsten här är snyggare och proffsigare än, tja, ljussättningen i amatörporrfilmer.

Men till skillnad från där kittlar det heller aldrig till någonstans.

 

Nils Forsberg är kritiker på Expressens kultursida.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag