Att påpeka bristen på djupare sammanhang på Liljevalchs vårutställning är som att klaga på dålig intrig i en porrfilm. Det är att missförstå poängen. Men det finns annat att invända mot.
I dagarna har studieförbundens kataloger börjat dimpa ner i brevlådan och en snabb genomtittning visar att antalet skrivarkurser bara blir fler. Att knacka ner den där romanen som alla sägs ha inom sig har gått från att vara en vag idé till något som ska konkretiseras av allt fler. Skrivande har blivit en folkrörelse.
Konstkurserna har alltid varit ganska många, det har målats och drejats och knåpats längre i stugorna än det har skrivits, men det verkar som att något hänt här också. SVT korade nyligen Sveriges bästa amatörkonstnär i ett program som varit otänkbart för inte så många år sedan. Dessutom slår Vårsalongen återigen rekord i antalet ansökningar.

LÄS MER: Så bra var förra årets vårsalong
Liljevalchs privata bildvärldar
Av hela 2 505 förhoppningsfulla sökande har 295 verk av 127 konstnärer valts ut av juryn, som bestått av Mårten Castenfors, Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren, samt Magnus Uggla. Med något undantag är det inget som är uppseendeväckande dåligt men inte heller något som är riktigt bra.
Bäst gillar jag minitemat med byggnader och annan arkitektur, inklusive Maria Lundgrens Hemnet-målningar som ser ut som om Luc Tuymans har extraknäckt med att göra mäklarprospekt.
Av den oroliga samtidens politiska populism, migrationskriser och ryska trollfabriker syns föga. Det som verkar väcka skaparlusten ute i stugorna är en personlig eller privat bildvärld, men det är inte det som gör det svårt att engagera sig. Det är i stället amatörismens brist på tilltal. Det här är till största delen konst som görs för sin egen skull, som en hobby, inte för att kommunicera med andra. Därför blir den självtillräcklig.
Den tekniska skickligheten är avsevärd även hos deltagare som inte gått på konsthögskolor. Konsten här är snyggare och proffsigare än, tja, ljussättningen i amatörporrfilmer.
Men till skillnad från där kittlar det heller aldrig till någonstans.
Nils Forsberg är kritiker på Expressens kultursida.
Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.