Lil Nas X vägrar dölja sitt sexuella begär

Stillbild från Lil Nas X musikvideo till ”INDUSTRY BABY”.
Foto: NIPI / TT NYHETSBYRÅN
Samuel Girma.
Foto: Kalle Jansson / Privat

I sin senaste uppmärksammade musikvideo ”INDUSTRY BABY” twerkar artisten Lil Nas X naken i en fängelsedusch.

Samuel Girma ser hur den berömde rapparen bryter mot outtalade tabun om hur

en homosexuell man förväntas bete sig i offentligheten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I ”Careless whisper” sjöng George Michael att ”Guilty feet has got no rythm”. Men var finns det ett queer begär utan skam? 

När George Michael kom ut var det i kölvattnet av aidskrisen. En tid när bögarna skulle skämmas och gömma sin sexualitet, när det var deras fel om de råkade bli sjuka. När han tvingades ut 1998, var det under en tid där det kunde kosta mycket, inte minst ens karriär.

George Michael trotsade detta. Han levde i ett öppet förhållande och hade engångsligg med främlingar. När han kom ut, var det genom en rättssak. Han greps av polis för att ha cruisat på en offentlig toalett.

Historien blev en sensation, och allmänhetens dom var inte nådig. Utöver böter och 80 timmar samhällstjänstgöring avkrävdes han något större: att be om ursäkt, att känna skam.

Men Michael inte bara vägrade, utöver att därefter vara öppen med sin sexualitet insisterade han på rätten att leva ut den som han ville. I en intervju i The Guardian sa han: ”Gay people in the media are doing what makes straight people comfortable, and automatically my response to that is to say I’m a dirty filthy fucker and if you can’t deal with it, you can’t deal with it.

George Michael.
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP AP

Dagens och framtidens generationer har Lil Nas X. När han kom ut 2019 var han redan en superstjärna, i dag kan han räknas som en av världens största artister. Men till skillnad från andra har han inte satt sin sexualitet åt sidan, utan gjort den till en del av sitt artisteri. I hans senaste musikvideo ”INDUSTRY BABY” twerkar han tillsammans med sex nakna män i en fängelsedusch.

Lil Nas X får varje dag på sociala medier höra att han ska tagga ner med sin sexualitet. Det är provocerande att Lil Nas X inte döljer den och inte följer maskulinitetsnormerna, särskilt de gällande svart manlighet: i musikvideon till ”MONTERO (Call me by your name)” åker killen ner till helvetet på en strippstång för att ge djävulen en lapdance. För många av oss queers som växt upp med religiöst tuktande och helvetet som slutdestination, är videon den befrielse vi väntat på.

Stillbild från Lil Nas X musikvideo till ”INDUSTRY BABY”.
Foto: NIPI / TT NYHETSBYRÅN

Högt uppsatta politiker som guvernören Kristi Noem, religiösa ledare som Franklin Graham och högerdebattörer har gång på gång försökt kuva Lil Nas X, men även artister som Boosie Badazz har utryckt sig homofobiskt, liksom en mängd personer på Twitter och i podcasts.

Mycket har förändrats sedan George Michael kom ut, men Lil Nas X trotsar ett tabu som fram tills nu varit djupt rotat: Han är inte bara öppen med sin sexualitet, utan lever också ut den. Villkoret för att accepteras är oftast att smälta in i normen, och helst av allt att vara icke-sexuell. Förslagsvis ska man vara som den amerikanska transportministern Pete Buttigieg, vars presidentkampanj som den första öppna HBTQ-personen i amerikansk historia möjliggjordes av hans avsexualiserade och respektabla framtoning. Med äkta man, villa och vovve positionerade han sig som en helylle-kandidat, utan de subversiva eller normbrytande intentioner som annars förknippas med HBTQI+personer.

Att komma ut är en sak, att som HBTQI+person inte dölja sina begär och kåthet en helt annan. Men Lil Nas X vägrar ge vika för skammen. Det finns ingen tveksamhet i hans konstnärskap. Inte heller i hans queerhet. Han sjunger: ”I'm only here to sin”. Han sjunger: ”A sign of the times every time that I speak” och, ja jag hoppas att det stämmer. Att Lil Nas X är ett tecken i tiden, att vi inte längre behöver dölja våra begär, vår lust.

Som han själv skriver på sin Twitter: ”you seem to only respect gay artists when the gay part is tucked away. You don’t like me because i embrace my sexuality instead of hiding it and never speaking on it for your comfort.” Om inte ens en världsidol tillåts strunta i skammen, kan man undra vad det säger om villkoren för oss vanliga queers.


Av Samuel Girma

Samuel Girma är curator inom konst och film, skribent och aktivist. Avslöjaren som blev hackad

https://embed.radioplay.io?id=87170&country_iso=se

Han avslöjade Allra – men ratas av journalistpriserna. Patrick Siegbahn på Småspararguiden gästar Expressens mediepodd. Och Expressens Anna Friberg medverkar från OS i Tokyo. Med Karin Olsson och Magnus Alselind.