Lika barn leka bäst

Publicerad

Torbjörn Elensky om att diskriminering och rasism måste bekämpas med generella principer, apropå Aftonbladets kampanj "Vi gillar olika".

Nej, hemskt ledsen Aftonbladet, men jag gillar inte olika. Tvärtom! Jag gillar lika. I söndags återlanserade kvällstidningen sin antirasistiska kampanj "Vi gillar olika" på hela löpsedeln. Men budskapet leder fel. Ett samhälle utan diskriminering och rasism måste ta sin utgångspunkt i människors likhet.

Jag tycker lagen ska gälla lika för alla. Vi ska alla ha samma rättigheter, friheter och skyldigheter. Vi ska ha lika tillgång till vård, rättssäkerhet och trygghet. Rasismen ska inte graderas så att någons hat blir mera okej än någon annans. Kvinnoförtryck kan aldrig urskuldas, lika lite som böghat eller andra typer av förakt, vare sig med sociala, kulturella eller religiösa ursäkter.

Men detta kanske bara är en trivial uppräkning av saker som alla är överens om? Jag önskar att det vore så. Men tendensen att försvara visst politiskt våld, men inte annat, finns där. Problemet är bara att detta öppnar för allt politiskt våld.

 

Hyllandet av viss nationalism, till exempel kurdisk, går inte ihop med avståndstagandet från svensk. Antingen finns nationer, och kan vara viktiga för den egna identiteten, eller så gör de det inte.

När den ensidiga uppdelningen i vita och ickevita, så kallade rasifierade, får genomslag, och de vita anses bära på en kollektiv skuldbörda, upphör möjligheterna att skapa ett samhälle där vi alla möter varandra på lika villkor. Rangordnandet av människor efter ras blir inte mera rätt för att det görs med antirasistiska förtecken.

Den som börjar gradera friheterna, och som ursäktar vissas övergrepp men inte andras, vare det ur ett höger- eller ett vänsterperspektiv, är redan på väg att avskaffa friheterna. Du kanske vill tysta den du ogillar, visst, men nästa gång kan det vara du själv som blir tystad med exakt samma argument.

 

Förresten är jag mot tolerans också. Jag kräver respekt, för min samvetsfrihet, min smak, min livsstil - och den respekten ger jag själv alla andra också, oavsett hur de vill leva, så länge de inte missbrukar friheterna till att skada andra. En gammal bekant formel som finns redan i Bergspredikans ord om att behandla andra som du själv vill bli behandlad. Svårare än så är det inte.

 

Torbjörn Elensky

 

Torbjörn Elensky är författare

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag