Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Licht och fägring stor hos Thomas Engström

Thomas Engström. Foto: Mathias Blom
"Norr om paradiset".
Thomas Engström.

Jonas Thente åker till Florida med Thomas Engström i dennes tredje thriller om Ludwig Licht.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ROMAN

THOMAS ENGSTRÖM

Norr om paradiset

Albert Bonniers, 301 s.

I december 2014 annonserades det som har kommit att kallas "det kubanska tövädret". Barack Obama och hans kubanska kollega Raúl Castro beslöt att sträva efter en normalisering av relationerna länderna emellan.

Medan omvärlden kände hopp blev somliga republikaner rasande, och mest rasande blev den hårdnackade anti-Castro-lobbyn med bas i Miami.

I Thomas Engströms nya thriller "Norr om paradiset" läcker de preliminära dokumenten kring fördraget ut i Floridas mest grumliga vatten. När en bomb tar livet av två exilkubanska ledare i Miami får Ludwig Licht uppdraget att ta reda på vem som står bakom bombningen och varför.

Ljusskygga underrättelsetjänster

I denna tredje Licht-thriller bor den nihilistiske, tyske diverseagenten redan på plats i Miami. Han driver en hopplös restaurang och fördriver tiden hög och packad på kapplöpningsbanorna. Licht är numera anställd av ett privat säkerhetsbolag, men ju djupare han dras in i skeendet, desto svårare får han att avgöra vem som egentligen är uppdragsgivare.

Det är som det skall vara i spionthrillers. Redan från början vet man att människor och rentav nationer bara är brickor i det Stora spel som hålls i gång av ljusskygga underrättelsetjänster och stater-i-staten.

I den första av Engströms böcker om Licht beskrev denne forna DDR-medborgare sig själv som motsatsen till "en nyttig idiot" - nämligen "en oanvändbar cyniker". I denna den tredje boken får vi anledning att fråga huruvida den analysen verkligen är korrekt.

Som "Grand theft auto"

Jag minns att jag hade lite svårt för Engströms pustlustigheter i första boken, men att han skärpte till sig allteftersom. Som om han behövde en lite tramsig startsträcka innan han själv blev intresserad.

Så även i denna roman, där Lichts generella äckelkänslor spiller över på snart sagt allt i den omgivande miljön och kulturen. Mer än något annat påminner Engström/Lichts Florida om den drypande samhällssatiren i spelserien "Grand theft auto". Den hårdkokta traditionen blir till stå upp-rutiner och somliga mer poetiska formuleringar står påtagligt ut som de darlings de helt uppenbart är för författaren.

Ibland blir det riktigt vackert, som i beskrivningen av ett motellrum: "mögellukten tävlade tappert med stanken av de tiotusentals cigaretter som rökts där inne medan världshistoria skrivits någon annanstans". Ibland blir det halvfånigt och kåserilikt: "Träsket lät som om det provspelade på audition för en skräckfilm".

Gediget pekoral

Någon gång blir det gediget pekoral, som när en nyss skjuten kropp beskrivs: "Det stelnade ansiktet stirrade upp mot stjärnorna, som förvridna av den karibiska hettan och fukten alltjämt strålade genom ljusåren. Fläckar var de nu av dallrande skimmer; skira minnen i glömskans svarta hav".

Jag nämner dessa stildrag eftersom det allra oftast är just stilen och stämningen som blir kvar av spionthrillers, sedan intrigen sedan länge lösts upp och blandats med alla andra liknande intriger.

På det hela taget är "Norr om paradiset" en helt okej actionrulle att fylla några timmars lästid. Men jag hoppas fortfarande på att Ludwig Licht skall lyckas skaka av sig sin författares one-liners.

 

Jonas Thente

kulturen@expressen.se

 

Thomas Engström är medarbetare i Expressen Kultur. Därför recenseras boken av Jonas Thente, kritiker i DN.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!