Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leo Tolstojs aktuella karikatyr av misogyni

ENKELHETENS PROFET. En existentiell kris fick Tolstoj att ta avstånd från sina tidigare succéromaner "Krig och fred" och "Anna Karenina".
"Kreutzersonaten".
"Ivan Iljitjs död".
Stefan Ingvarsson.

Leo Tolstoj är större än orden som kommer ur hans rollfigurers munnar.

Stefan Ingvarsson finner en aktuell karikatyr av misogyni i en hustrumördare som ser kvinnlig renhet som samhällets frälsning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NYÖVERSÄTTNINGAR

LEO TOLSTOJ
Kreutzersonaten
Översättning och förord Lars Erik Blomqvist
Modernista, 127 s.


Ivan Iljitjs död
Översättning och förord Bengt Jangfeldt
Modernista, 78 s.

Stefan Ingvarsson blir kulturråd i Moskva

Vid månadsskiftet tillträder Expressen Kulturs medarbetare Stefan Ingvarsson tjänsten som nytt kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva.
– Att visa ett Sverige där det finns stora olikheter sida vid sida är samtidigt en sorts dialog med ett samhälle som går mot mer entydiga riktlinjer, sa Ingvarsson till Expressen när regeringen offentliggjorde valet.


Läs hela intervjun här.

Det är med en gäckande ironi som en nyutgivning av Leo Tolstojs kortroman "Kreutzersonaten" på svenska sammanfaller med att USA:s högsta domstol nyligen fastslagit att:

"Giftermål är den djupaste av alla unioner, då den utgör idealet för kärlek, trohet, hängivenhet, uppoffring och familj" och äktenskapet firar oanade triumfer som paketlösning för alla och envar i västvärlden.

"Nej, äktenskapet är i våra dagar ett rent bedrägeri", hade textens huvudperson Pozdnysjev invänt med emfas. Som läsare möter vi honom under en lång tågresa under vilken han formulerar en av världslitteraturens hårdaste och mest omdebatterade attacker på äktenskapet och den moderna kärlekssynen.


"Kreutzersonaten" är skriven efter den existentiella kris som fick Tolstoj att ta avstånd från sina tidigare succéromaner "Krig och fred" och "Anna Karenina" och återuppfinna sig själv som en av sin tids främsta och mest inflytelserika moralister. I hans vurm för det naturliga, det enkla och de fattiga, för vegetarianism, pacifism och icke-våld finns ett frö till mycket av det som skulle bli 1900-talets mest tongivande moraliska tankegångar.

Tolstoj slutar inte att vara en av de främsta som någonsin satt sig för att skriva en roman även när han egentligen vill vara en tvärsäker predikant och därför låter han en hustrumördare föra fram det som i stort är hans egna argument för sexuell avhållsamhet - en gestalt som har antagit kött och blod och utrustats med egna motiv, brister och blinda fläckar.


Det som hade riskerat att bli en pamflett blir i stället en fascinerande fallstudie. Pozdnysjev framstår till en början som en sorts feminist när han hävdar att ojämlikheten mellan könen gör all form av sex till ett förtryck av kvinnan och att alla moderna äktenskap innebär en sorts lite mer raffinerad form av prostitution. Under ytan är han i stället djupt kvinnohatande och en sorts karikatyr av alla som vill rädda samhället genom att projicera renhet på kvinnor och mänsklig sexualitet.

Monologen är överraskande relevant som exempel på misogyni som påstår sig vara motsatsen och för tankarna till Strindberg, vars novellsamling "Giftas" är samtida med romanen. Till skillnad från Strindberg är Tolstoj alltid större än orden som kommer ur hans karaktärers mun, just för att han lyckats göra dem så fullödiga.

Som en tvilling till "Kreutzersonaten" kommer en ny svensk utgåva av den kanske främsta och mest kända av Tolstojs kortromaner från denna tid i hans författarskap: "Ivan Iljitjs död".


Här är det andliga budskapet lite mer upptryckt i ansiktet på läsaren, men det gör egentligen ingenting. Genom skildringen av domaren Metjnikovs utdragna död har Tolstoj författat en svidande kritik av ett tomt och konventionellt liv inriktat på karriär och små avtrubbande nöjen som inte förlorat ett uns av udd. Döden är och förblir en obönhörlig måttstock för alla sorters oväsentligheter. Enligt förordet är kortromanen en av de mest utlånade bland cancerpatienter.

Då vår egen tids moralister framstår som alltför närsynta eller grunda är en närkamp med en av historiens främsta att rekommendera. Kortformen är dessutom perfekt för exempelvis en tågresa.