Lennart Hellsing var en svensk klassiker

SKEPP OHOJ! Lennart Hellsing seglar vidare.
Foto: Wikipedia
Foto: Kristoffer Hasselberg

Sällsamma saker händer ibland.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När Stockholms nittonde poesifestival skulle invigas stod jag ett par minuter i kulissen tillsammans med Operans nya stjärna, sopranen Maja Frydén, och den fantastiske saxofonisten Charlie Malmberg. Lite nervöst fingrande över klaffarna som musiker ofta gör inför en viktig entré började Charlie plocka fram en sång som vi alla i min generation har i huvudet. Maja plockade upp den i pianopianissimo och jag instämde blygt, inte riktigt van att samsjunga på den nivån.

Melodin som kom till oss - ja, den kom faktiskt till oss - var den om trollkarlen i Indialand som förvandlade sig själv till ett glas saft som han drack upp:

"I Indialand bak Himalayas rand / där händer det konstiga saker ibland. / Det bodde en trollkarl, han trollade så / att åtta blev nitton och nitton blev två."

Det ledde till ett livligt men lågmält samtal om författaren till denna lysande nonsensdikt.

"Men solen sken het över risfält och älv, / och trollkarln blev törstig och drack opp sig själv. / Det skedde av misstag som ni nog förstår / och det har han ångrat i sjuhundra år."

Och nästa morgon kunde vi alltså läsa att Lennart Hellsing hade dött. Sällsamma saker händer ibland. Ville han påminna oss? I så fall lyckades han.

I dessa tider när det kanske handskas lite vårdslöst med klassikerbegreppet här och var kan det kanske vara dags att komma med en definition. En klassiker, till exempel Mozart eller Bach, är en vars existens inte kan tänkas bort ur historien när den väl har inträtt där.

I svensk lyrik? Stagnelius, Bellman, Ekelöf, Taube (absolut). Några klassiker översätts till många språk, som min döde vän västeråsaren Tomas Tranströmer. Andra inte. Det påverkar inte det klassiska.

Vad skulle det ha inneburit att översätta:

"Filip Glad i Filipstad / kokte en gryta med marmelad: / Socker, citron och getingbon, / peppar och salt och en julegalt, / fjorton hinkar med tjära.

Vi har förlorat en klassisk poet.


Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.