Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lena Andersson fick Augustpriset

Det var en Augustgala med kvinnliga förtecken. Lena Andersson, Bea Uusma, Ellen Karlsson och Eva Lindström kunde alla gå hem med var sin statyett från Konserthuset i Stockholm på måndagskvällen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det blev favoriternas kväll i Konserthuset i Stockholm. Lena Andersson och Bea Uusma fick gå hem med var sitt pris från Svenska förläggareföreningens Augustgala.

Kvällens mesta förhandsfavorit var ändå Lena Andersson. Många läsare har vittnat om hur de känt igen sig i "Egenmäktigt förfarande" där den förnuftsstyrda poeten Ester Nilsson, på tvärs med hela sin personlighet, blir handlöst förälskad i konstnären Hugo Rask. Sällan har en huvudperson i en kärleksroman blivit så nobbad och förnedrad, men ändå hållit fast vid sitt hjärtas utvalde.

– För tio år sedan slog jag vad med en finlandssvensk poet om att det här aldrig skulle hända. Jag ska ringa honom i morgon och höra vad jag är skyldig honom, sade Lena Andersson i sitt tacktal.

- Lena Anderssons roman är både en drabbande kärlekshistoria och en djuplodande och analytisk problematisering om den förälskades maktlöshet och romantikens grymhet. Ett ytterst välförtjänt pris till en skribent som successivt har blivit ett av vårt lands tongivande intellektuella - Andersson fick tidigare år Expressens Björn Nilsson-pris för utmärkt kulturjournalistik, säger Jens Liljestrand, tf kulturchef Expressen till Expressen.se.

Hård konkurrens

Konkurrensen var hård i fackboksklassen där böcker som Lena Sundströms "Spår" och Martin Schibbye och Johan Perssons "438 dagar" tävlade om priset. Knapp favorit på förhand var Bea Uusma som också infriade förväntningarna med "Expeditionen. Min kärlekshistoria", i vilken hon söker efter svaret på varför medlemmarna i Andréexpeditionen dog.

Uusma var definitivt kvällens gladaste pristagare. Hon hade visserligen ett färdigskrivet tacktal med sig upp på scenen, men kunde inte låta bli att utbrista i ett "fy fan, vad kul!".

– För 15 år sedan satt jag i en fåtölj på en tråkig fest och drog ut en bok ur bokhyllan. Den boken hette "Sigtuna - en kommun i medvind". Det var starten på ett 15 sekunder långt intresse för Sigtuna kommun, de har tydligen tre ishallar, sade hon och fortsatte efter en konstpaus:

– Sedan tog jag boken bredvid, den hette "Med Örnen mot polen" och det var starten på ett livslångt intresse. Jag är så glad att jag har fått det här priset och jag är så glad att jag inte gav upp vid Sigtuna kommun, sade hon.

"Äntligen!"

Ett litet "Äntligen!" var på sin plats när det gällde årets pristagare i barn- och ungdomsbokskategorin. Illustratören och författaren Eva Lindström, född 1952, har varit nominerad åtta gånger till priset, men aldrig tidigare vunnit det. Samarbetet med debutanten Ellen Karlsson i boken "Snöret, fågeln och jag" visade sig så lyckosamt att det resulterade i barnboksveteranens första Augustpris.

17-åriga Nicole Accord från Ludvika fick årets Lilla Augustpris. Hon hade nominerats med hela två bidrag i tävlingen, men det var "Då skulle världen vara en vacker plats" som vann juryns hjärtan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!