STUDIEOBJEKT. Boken om Leif GW Persson är välskriven men tunn. Foto: Robin AronSTUDIEOBJEKT. Boken om Leif GW Persson är välskriven men tunn. Foto: Robin Aron
STUDIEOBJEKT. Boken om Leif GW Persson är välskriven men tunn. Foto: Robin Aron
Lars Ragnar Forssberg. Foto: Leopard FörlagLars Ragnar Forssberg. Foto: Leopard Förlag
Lars Ragnar Forssberg. Foto: Leopard Förlag
"Fenomenet GW"."Fenomenet GW".
"Fenomenet GW".

Leif GW Persson förblir ett mysterium

Publicerad

Leif GW Persson är notoriskt svår att få grepp om.

Ulrika Knutson läser Lars Ragnar Forssbergs "Fenomenet GW" – en kartläggning utan kompass.

Tänk om Leif GW Persson fick lust att starta ett politiskt parti! Riksdagsplats är det minsta. Han slår brett. Om S-blocket, alliansen eller SD skulle ha mest att frukta är en öppen fråga.

GW har ju alla goda populistiska egenskaper som krävs. Han är folkkär, respekterad, rolig, pedagogisk och odlar entydigt Lag och Ordning. Inte minst utstrålar han en godmodig manlighet. GW ger de vita, trötta männen ett ansikte och nytt hopp. Och en spegel som bekräftar att de coolast i landet är.

Allt som är kul har GW skrivit

Så vad väntar han på? Frågan infinner sig när man läser Lars Ragnar Forssbergs lilla bok, "Fenomenet GW". Här berättas rätt stillsamt om Perssons karriär som kriminolog, författare och tv-persona. Det är inte illa skrivet, men tunt. Och allt som är kul har GW skrivit själv, citat ur romanerna och den självbiografiska "Gustafs grabb".

Det är inte riktigt snyggt att sno någon annans självironiska formuleringar och vända dem mot objektet. Det sker oavbrutet här, till exempel när det gäller kriminologens rondör, hans bisarra matvanor eller dramatiska berättelse om hur han for ut till sommarstugan och satte jaktgeväret i munnen. Det var efter Geijeraffären, när Leif GW Persson avslöjats som källa till Peter Bratts artikel i DN om justitieminister Lennart Geijer och bordellhärvan. Både Geijer och Palme dementerade en historia som i stora drag var sann.

 

LÄS MER: Leif GW Persson: "Jag vet några som hamnar i helvetet"

Leif GW Perssons mysterier

Forssberg har varken intervjuat GW:s omgivning eller några professionella kändisforskare, och analyserar tyvärr ganska sparsamt. De juridiska träskmarkerna är ju annars fulla av mysterier som kunde belysas. Till exempel hur Leif GW Persson och Göran Lambertz kunde hamna totalt i klinch om Thomas Quick, men mötas i teorier runt Palmemordet. Både Lambertz och GW förkastar indicierna mot Christer Petersson, och Lisbet Palmes vittnesmål. För många av oss kroppkakor i allmänheten vore detta en spännande vinkel.

Forssberg uppskattar GW:s romaner, men spettar inte så djupt. Den hemske Evert Bäckström ägnas ett helt kapitel utan att vi kommer hans stinkande lilla person närmare. Men där bränns det ändå. Forssberg skriver en del om GW:s idoler Sjöwall-Wahlöö och jämför Bäckström med "Den vedervärdige mannen från Säffle". Men de är helt olika.

 

LÄS MER: Så bra är nya boken om Evert Bäckström

Likheterna mellan Bäckström och GW

Kommissarie Nyman var en iskall, auktoritär personlighet som gestaltar ett fascistoidt drag i det svenska folkhemmet och poliskåren. Bäckström i all sin homofoba, sexistiska och rasistiska prakt är långt ifrån kall. Han är ett ganska mänskligt arsle. Dessutom bär han många av författarens egna drag, förvridna i en narrspegel.

Att vrida om kniven i en gestalt som liknar en själv har roat många stora diktare före Leif GW Persson. Är det bra gjort så träffar det nerver hos läsarna också.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

 

Ulrika Knutson är kritiker i Expressen.

Ulrika Knutson
Ulrika Knutson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag