Låt inte Kina få makt över våra videomöten

Jesper Bengtsson.
Foto: ÅSE BENGTSSON HELIN / ÅSE BENGTSSON HELIN
Foto: SVEN KANZ/GEISLER-FOTOPRESS / DPA TT NYHETSBYRÅN
Grethe Rottböll.
Foto: Cato Lein / Sveriges författarförbund

Det populära videoverktyget Zoom låter sig hunsas av den kinesiska regimen.

Jesper Bengtsson och Grethe Rottböll varnar för begränsad yttrandefrihet – även i vår del av världen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. I slutet av maj stängde nättjänsten Zoom ned kontot för Lee Cheuk Yan, en demokratiaktivist i Hongkong. Några dagar senare hände samma sak för aktivisten Zhou Fengsuo och organisationen Humanitarian China, som höll en digital konferens till minne av massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Zoom motiverade nedstängningen med att konferensen hade medverkande från Kina, och att de bara följer lokala lagar. De har senare även erkänt att de olika nedstängningarna gjordes efter påstötningar från Kina.

Detta är – milt uttryckt – en usel förklaring och ett häpnadsväckande erkännande. 

Zoom, som har stor verksamhet i Kina, har inte heller svarat på frågan om de delar med sig av användardata till kinesiska myndigheter. Eller på andra avgörande frågor.

Ett brett nätverk av människor världen över använder den.

Har företaget fått en lista med nyckelord och individer som Kina håller särskild koll på?

Har företaget gått med på att samarbeta med kinesiska säkerhetsmyndigheter vid Zooms lokaler i Kina?

Frågorna är viktiga eftersom Zoom inte är vilket företag som helst. Tjänsten har under coronakrisen gått från 10 miljoner till 300 miljoner användare. Ett brett nätverk av människor världen över använder den. 

Zoom möjliggör digitala möten och samtal och numera använder många av oss tjänsten dagligen. 

Samtidigt har den senaste tidens oroväckande händelser gjort att Taiwan bannlyst all användning av Zoom. Andra som tyska utrikesministeriet, den amerikanska senaten och New Yorks utbildningsdepartement begränsar och avråder.

Hot och påtryckningar mot journalister och medier

Det är allvar. Istället för att vara just det man utger sig för att vara, ett verktyg, har Zoom låtit Kinas regering få inflytande över vad som får sägas genom att stänga av vissa användare.

Det går inte att tolka det som sker på något annat sätt.

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att inse att ju mer beroende vi blir av ett verktyg som Zoom desto större blir problemen om plattformen inte delar vår demokratiska syn på fri- och rättigheter. 

Det är också uppenbart att Kina skulle kunna använda ett samarbetsvilligt Zoom som ett redskap för att kunna begränsa yttrandefriheten även i vår del av världen. Vi vet att kinesiska myndigheter redan i dag försöker göra detta, bland annat genom hot och påtryckningar mot journalister och medier. 

Zoom måste ge otvetydiga garantier.

Därför är det viktigt att vi tänker oss för varje gång vi förbereder ett digitalt möte. Vi kommer att behöva förvissa oss om att de plattformar vi använder är oberoende, fria och inte motverkar demokratiska grundprinciper. 

Det är nödvändigt att veta att yttrandefrihet gäller för varje enskild användare.

Zoom måste ge otvetydiga garantier för detta.


Av Jesper Bengtsson
Ordförande Svenska Pen

Grethe Rottböll
Ordförande Sveriges Författarförbund