Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt folket se Jönssonligan – det är vi som har betalat

I ”Se upp för Jönssonligan” medverkar bland andra David Sundin, Anders Johansson, Henrik Dorsin och Hedda Stiernstedt.
Foto: Eric Josjö / SF
I ”Se upp för Jönssonligan” medverkar bland andra David Sundin, Anders Johansson, Hedda Stiernstedt och Henrik Dorsin.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hynek Pallas.
Foto: Expressen / OLLE SPORRONG

På grund av pandemin visas Tomas Alfredsons nyinspelning av Jönssonligan inte på biograferna som planerat – utan säljs i stället till en strömningstjänst.

Hynek Pallas är kritisk till hur resultatet av svenska filmpengar nu hamnar bakom en betalvägg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. 8 000 000 kronor. Så mycket fick Tomas Alfredsons nyinspelning av Jönssonligan i marknadsstöd av Svenska Filminstitutet 2018. Och lika många miljoner kan man nu säga att institutet bidrar med i marknadsföring till den svenska strömningstjänst som får ”Se upp för Jönssonligan” när filmen stryks från sin planerade juldagspremiär. 

Att pandemin har påverkat biografnäringen lär inte ha undgått någon. Internationellt har de flesta storfilmer fått sina premiärer uppskjutna. Den kommande James Bond-filmen två gånger. Världens näst största biografkedja är i de flesta länder nedstängd med tusentals friställda som följd.

Efter ett par skakiga dagar blev det i förra veckan klart att svenska biografer omfattas av gränsen på max åtta personer i publiken. Filmstaden, forna SF bio, valde att stänga samtliga biografer direkt. 

Den svenska filmens ekosystem är allvarligt hotat av det som nu sker.

Att några av decemberpremiärerna skulle stryka på foten var inte oväntat. Jag kan lugnt föreställa mig att det är ett särskilt tufft beslut eftersom juldagen är den klassiska premiärdagen – och därmed den stora intäktsdagen. Särskilt för svensk film som i åratal svettats med sviktande och direkt usla besökssiffror. Den svenska filmens ekosystem är allvarligt hotat av det som nu sker. 

Men det har, eller borde ha varit, en fråga uppe på Svenska Filminstitutet även av en annan anledning. Om en utländsk film flyttas från biografen till en strömningstjänst så är det förstås beklagligt. Men som Tomas Alfredson pekar på i ett öppet brev han publicerade på sin hemsida när nyheten om Jönssonligans öde blev känt finns här ett annat problem. 

I ett brev publicerat på Tomas Alfredsons hemsida beklagar regissören beslutet.
Foto: https://tomasalfredson.se

När en film går upp på bio så kan du, jag och vem som helst lösa biljett till den. När den går till en strömningstjänst måste vi först betala för en prenumeration på denna tjänst. Om en film är gjord med stöd från Filminstitutet, alltså dina och mina pengar, så är det orimligt att den inte först blir tillgänglig via de on-demand-tjänster som finns och är tillgängliga utan prenumerationskostnad. 

Det här är inte en rimlig eller rättvis väg att gå i det läget.

Så har inte skett. Och uppenbarligen har försäljning av filmen till en strömningstjänst, hellre än att erbjudas on-demand, kunnat ske med Filminstitutets goda minne. Eftersom pandemin inte på långa vägar är över och biograferna lär förbli stängda eller drivas med extremt begränsad kapacitet länge till, så är Jönssonligan knappast den sista filmen som kommer förlora sin biografpremiär. 

Det här är inte en rimlig eller rättvis väg att gå i det läget. Som Alfredson skriver behövs det nu ”kreativa, offensiva, oväntade, kraftfulla lösningar” som gör att filmer inte direkt stängs in bakom en betalvägg. Kulturen, särskilt den svenska filmen, har problem nog att nå ut som det är. 

SFI må ha kris och huvudvärk så det räcker – men de behöver för den sakens skull inte använda våra filmmedel till att langa reklam för privata strömningstjänster.  


Hynek Pallas är författare och medarbetare på Expressens kultursida.