Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt det inte ske!

Spjutspetsforskning.

Sverige har av hävd varit en spetsnation i forskningen kring Medelhavsvärldens arkeologi och antikens historia. De stora utgrävningsprojekten i San Giovenale och Acquarossa i Italien, Asine i Grekland och Labranda i Turkiet har fått världsbetydelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Och vad var det som gjorde och gör dessa projekt möjliga?

Medelhavsinstituten. De svenska instituten i Rom, Aten och Istanbul. De centra för antikstudier, filologi, konstvetenskap – och på senare år även mycket andra ämnen - som sätter Sverige i centrum på Medelhavsvärldens humanistiska forskningsscen.

De institut där generationer av forskare och blivande forskare har kunnat förkovra sig, arbeta och knyta sina internationella kontakter.

De institut som regeringen Löfven nu i och med budgetpropositionen har hotat att lägga ned. Man vill nästan citera: "De veta icke vad de göra."

Bara på några timmar blev detta ett debattämne. Och inte oväntat: att lägga ned dessa institut skulle i praktiken vara ett kultur- och vetenskapsmord. Utan dem - ingen svensk antikarkeologi. Oerhörda begränsningar i forskningen på Rom, Grekland och det antika Mindre Asien skulle bli resultatet. En kollaps i utbildningen i de relevanta ämnena, där icke oviktiga moment ofta förläggs till instituten. Och kanske viktigast: en ansiktsförlust för svensk forskning. Inför värdländerna har Sverige indirekt lovat att vara en garant för denna forsknings fortbestånd.

Instituten har varit och är ovärderliga för Sveriges möjlighet att knyta forskarkontakter och interagera med det internationella humaniorasamhället.

Att man med några enkla penndrag annonserar en sådan förändring visar på ett skrämmande förakt för bildning, forskning, kultur, internationalisering, historia ... ja nästan vad ni vill. Eller också - en skrämmande okunnighet, vilket nästan skulle vara värre.

Efter de starka reaktionerna verkar också regeringen överväga att ompröva idén. Vi får hoppas att det blir så.

De pengar det handlar om är i sammanhanget en spottstyver. Ni vinner ingenting på att döda svensk medelhavsforskning - men ni förlorar en hel vetenskapstradition. Låt det inte ske!

 

Ola Wikander

kulturen@expressen.se

 

Ola Wikander är en flerfaldigt prisbelönt författare och teologie doktor.

Hans bok ”I döda språks sällskap” nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2006.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!