Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt Anne Frank vila i frid, Europa

Anne Frank.
Familjen Franks gravsten.Foto: Olle Sporrong

Upphovsrätt: Karin Olsson om en europeisk strid kring "Anne Franks dagbok".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Samtidigt som antisemitismen i Europa når sina råaste nivåer på länge har det blossat upp en strid om "Anne Franks dagbok", rapporterar The Guardian. Stiftelsen som förvaltar dagboken vill inte acceptera att copyrighten i många europeiska länder går ut 70 år efter upphovsmannens död. Och Anne Frank dog i Bergen-Belsen 1945.

Stiftelsen hävdar i stället att Franks pappa, som varit redaktör, borde räknas som upphovsman. Bland kritikerna återfinns Isabelle Attard, fransk parlamentsledamot och Olivier Ertzscheid, forskare vid Nantes universitet. Båda planerar att publicera boken på nederländska den 1 januari. Ertzscheid har redan publicerat den på franska.

 

Bara "Mein Kampf"?

Attard försvarar sitt beslut med att det är oacceptabelt att "Mein Kampf" blir allmän egendom nästa år, men inte "Anne Franks dagbok". Hon menar också att stiftelsens argument att fadern varit upphovsman riskerar att ge näring åt de revisionister som ifrågasätter dagboken.

Det är inte enkelt att bestämma sig för vem som har rätt, men det är lätt att konstatera: inte heller i år får Anne Frank vila i frid.

 

Följ Expressen Kultur och Litteratur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.