Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läskigt och känsligt om att förlora fotfästet

Jenny Jägerfeld. Foto: HENRIC LINDSTEN / NATUR & KULTUR
"Blixtra! Spraka! Blända!".
Martina Montelius. Foto: FOAD BAGHLANIAN / FOAD BAGHLANIAN/ATLAS FÖRLAG

Jenny Jägerfelds "Blixtra! Spraka! Blända!" tycks skriven i en utandning.

Martina Montelius läser en bladvändare om identitetsstörtande dålighetsliv. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Jenny Jägerfeld kan vara Sveriges främsta nu verksamma författare av böcker för unga. Med böcker som Augustprisade "Här ligger jag och blöder", känslomässigt finkalibrerade "Brorsan är kung", och nu senast "Comedy Queen" om självmord, har hon hittat en samtalston som når in i några av livets mest komplexa frågor, med nyfikenhet, humor och skärpa. 

Nu kommer hon med vuxenboken "Blixtra! Spraka! Blända!", som likt debuten "Hål i huvudet" från 2006 handlar om en gravt plågad kvinna i början av vuxenlivet.

Penny Löwe, några och tjugo, har hyllats och prisats för sin debutroman. Hon beskrivs som geni, får nycklarna till den finkulturella parnassen och gör skandal genom ett snabbsamlag med en Akademiledamot i en trappa. 

Av en slump möter hon sin idol vid en bardisk. Den skånska Youtubestjärnan Lola, som viskar suggestivt i fansens öron och filmar gråtrunkande män, har varit Pennys trygghet under många sömnlösa nätter då hon misslyckats med att skriva nästa bok. Nu blir Lola hennes närmaste vän, nej, mer än – de förenas i en närmast total symbios. 

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej läser "Comedy queen", en bok om självmord

Sprit och knark i London

Den tidigare mentalt paralyserade Penny förvandlas till Lolas tvilling; börjar klä sig i kulörta kläder som Lola, supa och knarka som Lola, liksom Lola skita fullständigt i allt utom det innevarande ögonblicket och alla möjligheter som ryms däri. Penny och Lola drar till London och bränner Pennys generösa bokförskott på ett par månader. 

De ägnar sig åt sprit, knark och sexuella utsvävningar, tills Lola går för långt en kväll och Penny bryter med henne, åker hem, blir nykter och ihop med en tråkig man som hon inte älskar. Pennys far, den halvkände skådespelaren Samuel, sviker henne, och hon slits mellan en obeveklig ångestspiral och vilja att ta reda på vem hon egentligen är. Tills Lola bryter sig in i hennes liv igen.

Rocka loss

Sina 519 sidor till trots ger den här romanen intryck av att vara skriven i en enda lång utandning. I själva verket är den garanterat minutiöst genomarbetad. En sämre författare än Jägerfeld skulle bara ha rockat loss, tryckt in allt möjligt mellan sidorna och hoppats förföra med ren energi. 

Sådana romaner brukar trötta ut läsaren med sin narcissism. Men Jägerfeld bemästrar sitt hantverk. "Blixtra! Spraka! Blända!" är en betydligt mognare roman än den något nervösa titeln antyder. 

Språket är klart och skrämmande som en skalbagge i en isbit, destruktiviteten skoningslös och mänskligheten liten och lemlästad. Omfånget och berättarlusten flödar möjligen på bekostnad av den koncentrerade smärta som präglar Jägerfelds tidigare böcker, men detta är ändå en berättelse som reser sig ur sig själv och blir en njutbar, otäck fresk över konsten att låta sig falla. 

 

LÄS MER – Martina Montelius: Jag betackar mig för ditt systerskap, Ebba

 

ROMAN

JENNY JÄGERFELD

Blixtra! Spraka! Blända! 

Natur & Kultur, 519 s. 

 

Martina Montelius är dramatiker, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är "Ibland är man ledsen ibland är man glad".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!