Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Backman: Läs inte den här texten

Författaren Fredrik Backman.
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm. / Salomonsson Agency

Fredrik Backman ber dig låta bli att läsa texten han har skrivit. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ESSÄ. Nu gör du det ändå. Världens enklaste instruktion direkt där i rubriken, men lik förbannat. Förstår du nu hur svårt det är att vara epidemiolog i det här landet? Hela internet är fullt av världens främsta experter intervjuade av världens mest pålästa journalister och vad gör du? Du läser det här. 

Vet du att ”Corona” betyder ”omöjlig att stå emot” och att det var därför ölmärket fick sitt namn? Nej, det visste du inte. Och vet du varför du inte visste det? För att det inte stämmer. Jag hittade på det för att visa skillnaden mellan ”korrelation” och ”kausalitet”. Det är två viktiga begrepp när man ska tolka statistik och forskning vid en pandemi. 

”Korrelation” är när en kändis säger åt dig att tvätta händerna och då tvättar du händerna och sen blir du inte sjuk. Men ”kausalitet” är att du inte borde tvätta händerna för att en kändis säger det, utan för att du blir sjuk annars. Och nu känner du kanske: ”Vänta, är det där verkligen vad korrelation och kausalitet betyder?” Du vet inte att det är fel, men det KÄNNS fel, och du litar mer på känslor än fakta. Och vet du vad din känsla beror på? Den beror på att jag hittade på alltihop. Jag har ingen aning. 

Vad har det med källkritik att göra?

Så varför får jag skriva i Expressen? Jo, jag har skrivit en bok om källkritik. Vet du vad det är? Vem var det som förklarade det för dig? Källkritik är nämligen svårare än man tror. Jag har till exempel en kompis som heter Kjell, och Kjell hatar Kent. Popbandet Kent, alltså. ”Världens sämsta band!” säger Kjell, för en gång låg en i Kent med Kjells tjej. Kjell kan alltså inte skilja på sak och person. Vi kan kalla det ”Kjellkritik”. 

Verkar det fånigt? Det kan i så fall bero på att Kjell inte finns. Det är jag som hatar Kent. Jag hittade på Kjell som ”anekdotisk bevisföring”. Sanningen är att när jag var 17 år så träffade jag två killar på en fest som älskade Kent, och de här killarna var så sjukt störiga att jag började hata Kent. Det är inte Kents fel, men när min kompis Kjell gifte sig 15 år senare och de spelade ”Utan dina andetag” på vigseln så började jag tycka illa om Kjell. 

Vad har det med källkritik att göra? Jo, tänk dig att du kör bil på en öde landsväg. Plötsligt kör du på en hund. Du hoppar ut och skriker i panik efter hjälp och en farbror kommer springande. Det visar sig att farbrorn är veterinär, så ni bär hem hunden till honom och han räddar hundens liv. Och du tänker: ”Vilken hjälte!” Men så visar det sig att farbrorn är nazist. Du får reda på det när du, på väg till toaletten, öppnar fel dörr och hittar ett rum fullt av vapen. Och på väggen hänger en jättelik affisch föreställande popbandet Kent. Och bredvid den affischen hänger en affisch föreställande Hitler. Och efter det kan du helt enkelt inte gilla nazismen. I åratal efter detta kommer snälla gamla tanter ringa på din dörr och vilja dela ut färgglada broschyrer om fördelarna med nazismen, men du bara: ”Nej! För vet ni vad nazister gillar? Kent!”

Och du ska inte bli nazist.

Och det är detta som är problemet med källkritik och internet. För jag älskar Kent nu. Jag mognade, lyssnade och bytte åsikt, för det finns ingenting farligare på jorden än människor som inte kan ändra sig när de får ny information. Och nu läser du det här och tänker: ”Vänta lite, kan inte det han skrev nu tolkas som ett försvar av... nazismen?” Jo. Det är det som är problemet. Du ska inte tvätta händerna för att en kändis sa det, du ska göra det för att du är en intelligent person som söker upp relevant fakta och agerar därefter. Du ska lyssna på experter, inte på en kille som ljög för dig alldeles nyss om att han hade skrivit en bok om källkritik. 

Och du ska inte bli nazist. På allvar: Nazism är jättejättedåligt. Och vet du vad? Både du och jag borde googla skillnaden mellan ”kausalitet” och ”korrelation” för då kommer samhällsdebatten i morgon bli lite, lite bättre. Eller så blir den värre. Men i så fall vill jag påminna om att du faktiskt blev tillsagd från början att inte läsa den här texten. Det enda jag begär nu är att du åtminstone inte delar den på internet.


Av Fredrik Backman

Fredrik Backman är författare. Hans senaste bok är romanen ”Folk med ångest”.


När blir SD ett hot mot svensk teater?

Nytt avsnitt av Kulturkriget! Denna vecka möts Ulf Brunnberg, Suzanne Osten och Gertrud Larsson i en debatt om svensk teater.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sin upplevelse av att refuseras och censureras av Dramaten. ”De har sina fördomar och jag får delvis skylla mig själv – jag har ju varit så jävla otrevlig.” Programledare: Daniel Sjölin.

Se även förra avsnittet om konservatismen.