Han, hon eller hen? Foto: - -
Han, hon eller hen? Foto: - -

Lär er män inte hen

Publicerad

Marianne Lindberg De Geer menar att ordet "hen" döljer patriarkatet.

He he he hen! Ursäkta, men det är verkligen att sätta plåster på ett benbrott. Alla dessa ord och begrepp som ska förvilla oss. Få det att verka som om det inte vore någon skillnad. Som om våra erfarenheter liknar era. Vilket larv!

Vi kräver lika lön och att män tar hand om sina barn som vi nu gjort i årtusenden. Vi kan er, av ett oinskränkt fadersvälde återberättad, historia som ni har tvingat oss att tro även är vår. Men kvinnors verkliga historia – kan ni den?

När ni kan den som vi kan er, då har vi en början, då kan vi snacka. För ni vill väl inte att era döttrar i framtiden ska ha det likadant som era mammor och mormödrar? När ni tittar ner på era kära älskade små döttrar, när de tittar upp mot er med största förtroende, med blickar som säger:

Jag litar på dig, pappa. Du kommer att se till att allt blir bra för mig, eller hur... lika bra som för brorsan...? Vad tänker du då? Vad gör du?

Försök inte avfärda mig som feminist eller vänster i förhoppning om att slippa ansvar.

Detta handlar om att vara mot andra som du vill att andra ska vara mot dig. Med den skillnaden att Bibeln inbegriper män – jag inbegriper alla.

 

Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se


Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag