Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lär er män inte hen

Han, hon eller hen?
Foto: - -

Marianne Lindberg De Geer menar att ordet "hen" döljer patriarkatet.

He he he hen! Ursäkta, men det är verkligen att sätta plåster på ett benbrott. Alla dessa ord och begrepp som ska förvilla oss. Få det att verka som om det inte vore någon skillnad. Som om våra erfarenheter liknar era. Vilket larv!

Vi kräver lika lön och att män tar hand om sina barn som vi nu gjort i årtusenden. Vi kan er, av ett oinskränkt fadersvälde återberättad, historia som ni har tvingat oss att tro även är vår. Men kvinnors verkliga historia – kan ni den?

När ni kan den som vi kan er, då har vi en början, då kan vi snacka. För ni vill väl inte att era döttrar i framtiden ska ha det likadant som era mammor och mormödrar? När ni tittar ner på era kära älskade små döttrar, när de tittar upp mot er med största förtroende, med blickar som säger:

Jag litar på dig, pappa. Du kommer att se till att allt blir bra för mig, eller hur... lika bra som för brorsan...? Vad tänker du då? Vad gör du?

Försök inte avfärda mig som feminist eller vänster i förhoppning om att slippa ansvar.

Detta handlar om att vara mot andra som du vill att andra ska vara mot dig. Med den skillnaden att Bibeln inbegriper män – jag inbegriper alla.


Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.