Christian Kracht. Foto: Ersatz
Christian Kracht. Foto: Ersatz

Långt bättre än Bret Easton Ellis

Publicerad

Vid en första anblick liknar den tyske författaren Christian Krachts debutroman "Faserland" en lika grov plankning av Bret Easton Ellis som Per Hagmans debut "Cigarett". Nihilistisk vakuumprosa - en ung man som vandrar genom en värld där tingen reducerats till sina varumärken och ungdomar irrar i en knarkdimmig postmodern dekadens. Ungefär världens tråkigaste och mest intetsägande genre.

Det är den tredje Kracht-romanen som på kort tid släpps på svenska, och skiljer sig markant från de två tidigare, som i mina ögon etablerade honom som en av de mest intressanta unga europeiska författarna. Det gör mig också långt mer välvilligt inställd till "Faserland". När den släpptes i Tyskland fick den mycket kritik av de ovan nämnda skälen, men har efter hand som författarskapet fortsatte, omvärderats. Gott så - det är nämligen en mer subtil roman än man först anar.

Vår rika namnlöse berättare far riktningslöst genom Tyskland, bär exklusiva kläder och super skallen av sig på dyr champagne med flyktiga vänskaper. Mycket mer händer inte; det är en värld efter ideologiernas och värdenas sammanbrott. Det enda som ger mening - kickar, fart - är pengar.

Men vår berättare resignerar inte inför detta. I varje tanke finns ett motstånd, en känsla av att inte vilja vara med i den ungdomskultur som han tvingas in i.

Inställningen märks i små gester, som i avsmaken jaget känner för droger, eller när han klipper kontakten med sin bästa vän för att han ertappar honom mitt i en trekant.

Skälet till att han drar från stad till stad är inte drivandet i sig - det är för att han inte förmår känna sig hemma i den här tiden och världen, i förfallet, utan måste bort.

"Faserland" blir därför en sorts anti-bok till den postmoderna nihilismen, som hamrar sönder den inifrån.

Även om alternativet inte formuleras blir irrandet efter en lösning, viljan till ordning, kanske till och med moral, en hård och allvarlig puls i boken som gör den långt mer intressant än någonting Ellis någonsin har skrivit.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag