Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landet som icke är

Döda människors skosamling.

Peter Cornell blir upplivad av en utställning om döden.

Marja-Leena Sillanpää.
Foto: Foto: Jurek Holzer / Svd / TT

Hur kan en utställning om döden lämna mig så upprymd! Just för att den är så levande, uppfinningsrik, spirituell och böljande som Marja-Leena Sillanpääs "Dom vet att jag lyssnar" på Konstnärshuset. Icke-varats skuggor och ljus har alltid varit hennes tema i texter, objekt, måleri, ljud och teckningar. Ett allmängiltigt motiv, får man säga, för i längden kan man inte trösta sig med Marcel Duchamps ironiska halmstrå: "Det är de andra som dör."

På golvet står linneskåp, möbler, skor, nötta resväskor och trädörrar, liksom lösryckta ur vad som en gång var en människas liv. Och i entrén möter högar av lakan, labyrintiskt hopskrynklade som evigheten.


Ovanför dem och i nästa rum en serie teckningar av bortgångna författare, liksom medialt tecknade i Ernst Josephsons manér: Sylvia Plath, Oscar Wilde, Gertrude Stein, Nelly Sachs, Hilma af Klint... Och Marja-Leena Sillanpää är en märkvärdig tecknare; en trappa upp har hon nålat upp ett flöde skisser av fragmentariska och drömska psykiska situationer, några av dem daterade 1915 och 1916... Ja, varför knussla med datum i dimensioner som övergår allt förstånd?

De döda närvarar i ett slags spiritistiska ord- och ljudfragment och (som hos Susan Hiller eller Carl Michael von Hausswolff) är de inte borta, för "alla lever alla dör."

Konst

Marja-Leena Sillanpää

"Dom vet att jag lyssnar"

Konstnärshuset, Stockholm

Till 27/11

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.