Foto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Lampglöden falnar

Publicerad
Uppdaterad
Nina Lekander hamstrar glödlampor.
Ljuset viker, det skymmer, mörkret segrar, skumögdheten regerar och bokstäverna bara krymper. Då försöker jag ändå hamstra glödlampor. Fast även sådana synes svårligen i dessa yttersta av dagar, särskilt i snabbköpen. Där finns bara erbarmligt fula lågenergilampor som saboterar estetiken i vilken omgivning som helst och som tar lång tid på sig innan de kommer upp i den maxstyrka som ger minimalt med ljus.
Det finns faktiskt bra lågenergilampor, lugnade någon sorts fotolog för ett tag sedan. I specialbutiker. Glöm bara inte att ta med en "paprikamix" - röd, grön och gul pepparfrukt påstås avslöja kvaliteten på varje lampa i det stroboskop av opålitliga ljuskällor som vi numera tvingas treva oss fram i.
"Du Dunkelheit, aus der ich stamme / ich liebe dich mehr als die Flamme", skrev Rilke. Visst, om det är elegier man vill ha. Men jag längtar lovsånger. Jag vill flamma stolt mot dunkla skyar med Ossiannilsson och Alfvén och läsa mina böcker belysta av en harmoniskt päronformad 75-wattare - "lik en glimt av sommarens sol".
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag