Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnar fältet fritt

Paulina Neuding.
Foto: Maria Hansson

Jonathan Leman om Neoredaktörens vårdslösa beskrivning av problemen i Malmö.

Att belysa och fördöma judehatet i Malmö är viktigt men sättet som det gjordes i en debattartikel av Neos chefredaktör Paulina Neuding i Jerusalem Post är djupt problematiskt (7/4). Hon konstaterar att en  betydande del av gärningsmännen bakom hatbrotten mot judar i Malmö  förefaller vara unga män med rötter i Mellanöstern, men hon gör också  något annat.
Neuding glider mellan att diskutera vissa individers  förföljelse av judar till att räkna hur många nyfödda som heter Mohammed  och diskutera kriminalitet bland personer med utländsk bakgrund och i  det sammanhanget avfärda sociala och ekonomiska bakomliggande  förklaringar.
Det är farligt när etablerade debattörer uttrycker sig  på ett sätt som närmar sig intoleranta gruppers resonemang. Om Paulina  Neuding inte har avsikten att kollektivisera och misstänkliggöra hela  grupper borde hon inte uttrycka sig på ett ansvarslöst sätt som inte  bara lämnar fältet fritt för utan till och med bjuder in till  antimuslimska och främlingsfientliga tolkningar.


Jonathan Leman

kulturen@expressen.se


Föreläsare och reporter på tidningen Expo.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.