Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämnar fältet fritt

Paulina Neuding.
Foto: Maria Hansson

Jonathan Leman om Neoredaktörens vårdslösa beskrivning av problemen i Malmö.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att belysa och fördöma judehatet i Malmö är viktigt men sättet som det gjordes i en debattartikel av Neos chefredaktör Paulina Neuding i Jerusalem Post är djupt problematiskt (7/4). Hon konstaterar att en betydande del av gärningsmännen bakom hatbrotten mot judar i Malmö förefaller vara unga män med rötter i Mellanöstern, men hon gör också något annat.
Neuding glider mellan att diskutera vissa individers förföljelse av judar till att räkna hur många nyfödda som heter Mohammed och diskutera kriminalitet bland personer med utländsk bakgrund och i det sammanhanget avfärda sociala och ekonomiska bakomliggande förklaringar.
Det är farligt när etablerade debattörer uttrycker sig på ett sätt som närmar sig intoleranta gruppers resonemang. Om Paulina Neuding inte har avsikten att kollektivisera och misstänkliggöra hela grupper borde hon inte uttrycka sig på ett ansvarslöst sätt som inte bara lämnar fältet fritt för utan till och med bjuder in till antimuslimska och främlingsfientliga tolkningar.


Jonathan Leman

kulturen@expressen.se


Föreläsare och reporter på tidningen Expo.