Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert, vd för Utgivarna och sitter i styrelsen för Publicistklubben. Foto: YLWA YNGVESSON
Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert, vd för Utgivarna och sitter i styrelsen för Publicistklubben. Foto: YLWA YNGVESSON

Lagstifta mot anonymt näthat – inte mot publicister

Publicerad

Nils Funcke oroas av regeringens förslag på inskränkningar i den grundlagsfästa yttrandefriheten.

En sådan seger till och tryckfriheten är förlorad.

Den så kallade näthatsutredningen föreslog ett antal åtgärder som skulle begränsa såväl den allmänna som den särskilt reglerade yttrandefriheten. Utredaren, Gudrun Antemar, viktade integriteten tyngre än yttrandefriheten.

Regeringen har delvis lyssnat till kritiken från bland annat Publicistklubben och säger nej till mer luddiga och svårförutsebara förslag. Till exempel begränsas omfattningen av det nya brottet ”olaga integritetsintrång” till bland annat nakenbilder och bilder av övergrepp.

Samtidigt sänker regeringen tröskeln för vad som ska vara straffbart till spridning av bilder och andra yttranden som skapar ”allvarlig rädsla”, och inte, som i dag, ”allvarlig fruktan”.

Yttrandefrihet under ansvar

Ändringarna kan diskuteras. Men det verkligt bekymmersamma är att regeringen vill att det nya brottet ska tas in även i de två grundlagarna, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Enligt lagrådsremissen är ändringarna i grundlagarna ”en följd av ändringarna … i brottsbalken”.  Därmed vänder regeringen på hierarkin och låter vanlig lag, i det här fallet brottsbalken, styra vad som ska stå i grundlag med argumentet att lagarna ska vara språkligt lika. 

Själva tanken med den särreglering av yttrandefriheten vi haft i 250 år är att det ska vara skillnad mellan de yttranden där ansvar kan utkrävas, det vill säga där det finns en ansvarig utgivare, och de där det inte är möjligt. Det hade varit fullt möjligt för regeringen att göra som Yttrandefrihetskommittén förordade – att skärpa regleringen av yttranden på internet där det saknas en person, utgivare, som åtagit sig att ansvara för alla yttranden i mediet – utan att urlaka yttrandefrihetsgrundlagarna. 

Rör inte grundlagarna

Förhoppningsvis förmår juristerna i lagrådet övertyga regeringen om att lämna tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen orörda. Vilket också var regeringens ståndpunkt när utredningen tillsattes.

Säger inte justitieråden ifrån står riksdagens konstitutionsutskott som sista utpost.

 

LÄS MER – Nils Funcke: Björn Wiman har fel om Nya Tider på Bokmässan

 

Nils Funcke

Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert, vd för Utgivarna och sitter i styrelsen för Publicistklubben.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag