Morgan Johansson, justitieminister. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGMorgan Johansson, justitieminister. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Morgan Johansson, justitieminister. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nils Funcke är medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSONNils Funcke är medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON
Nils Funcke är medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON

Lagen kan slå mot granskande journalistik

Publicerad

Med ett nytt lagförslag försöker regeringen komma åt kränkande personregister. Men förslaget kan även slå mot tidningarnas granskningar, varnar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Regeringen dränerar yttrandefrihetsgrundlagarna på deras värde. I ett förslag till modernisering av tryckfrihetsförordningen flyttas tre frågor från grundlag till vanlig lag.

Ett handlar om produktinformation och har i och för sig inget stort yttrandefrihetsvärde. Det andra regeringen vill ha reglerat i vanligt lag i stället för i grundlag vidgar Sveriges möjligheter att bistå andra länder i brottsutredningar även när det berör yttrandefrihetsfrågor. Lagtexten är medvetet allmänt hållen för att det som regeringen skriver ”ger större möjligheter att anpassa den nationella regleringen till bland annat den pågående EU-rättsliga utvecklingen”. Det är svårbegripligt och illavarslande att den särskilda rättegångsordningen med juryprövning och specialåklagare (JK) inte längre ska anses utgöra en grundläggande rättsprincip i regleringen.

Men åderlåtningen stannar inte vid det. För att skydda enskildas integritet vill regeringen förbjuda vissa publiceringar av känsliga personuppgifter. Det gäller bland annat uppgift om en person varit straffad eller dömts för ett brott och som ingår i en ”uppgiftssamling”.

Regeringen vill komma åt Lexbase

Skyddet för integriteten har diskuterats i åtskilliga utredningar om yttrandefriheten. Några förslag har inte lagts eftersom behovet ansetts ringa medan yttrandefriheten skulle kunna lida stor skada.

Nu kommer regeringen till skott. Om förbudet hållits inom grundlagen hade skadan för yttrandefriheten blivit mindre.

Men genom att begränsningen av tillgängliggörandet av vissa personuppgifter regleras i vanlig lag öppnas grundlagarna även för beslut inom EU. En EU-förordning för att skydda den personliga integriteten blir därmed tillämplig på svenska medier.

Syftet är att komma åt databaser med brottmålsdomar. Även om regeringen inte pratar ur skägget handlar det om Lexbase som gör offentliga handlingar lättillgängliga för gemene man. Motsvarande databaser för företag, journalister och jurister är inte tänkta att beröras.

Den regleringsmodell regeringen valt kan komma att tillämpas även på till exempel Expressens granskning av näthatare, medlemmar i kriminella och extremistiska organisationer.

Så är det inte tänkt, invänder regeringen. Mångordigt betonar justitieminister Morgan Johansson betydelsen av traditionell, seriös och granskande journalistik.

 

LÄS MER – Nils Funcke: Yttrandefrihet är inte bara för journalister

Granskning kan ses som uppgiftssammanställning

Men så är lagtexten inte skriven. Det saknas en tydlig spärr mot ingrepp mot mediernas granskningar där namngivna och avbildade personers brott, familjeförhållanden, etnicitet, bostadsort och syndaregister i allmänhet offentliggörs. Även publiceringarna pappersform blir en  ”uppgiftssammanställning” och uppfyller grundkriterierna för en kriminalisering.

Att i detalj ange yttrandefrihetens gränser, ansvar och rättigheter i grundlag har av lagstiftaren setts som en klok begränsning av sina egna möjligheter att inskränka den.

Vart tog den insikten vägen?

 

LÄS MER – Nils Funcke: Därför har Björn Wiman fel om Nya Tider och Bokmässan 

 

Nils Funcke

Nils Funcke är vd för Utgivarna och sitter i styrelsen för Publicistklubben.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag